Яке майно ухилянтів не зможуть конфіскувати

У травні 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10449, який зобов'язує всіх військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років оновити свої дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК). У разі невиконання цих вимог передбачено покарання.

Таким чином, всі військовозобов'язані чоловіки мають трохи більше двох тижнів (до 16 липня) для оновлення своїх даних у ТЦК. У разі ігнорування цього обов'язку ухилянти отримають адміністративне правопорушення. Співробітники ТЦК тепер можуть одразу виписувати штрафи за неявку, розмір яких залежить від різних факторів.

Якщо штраф не сплачено протягом 15 днів, наступним кроком буде конфіскація майна. Під арешт може потрапити квартира або будинок ухилянта, які потім продадуть на онлайн-аукціоні. З отриманих коштів спочатку віднімуть суму штрафу, а залишок повернуть власнику. Виконавцям легко реалізувати це завдання, оскільки вони мають доступ до баз даних нерухомості.

Юристи зазначають, що конфіскація майна в Україні зазвичай не здійснюється, якщо сума боргу не перевищує 160 000 грн. Найімовірніше, спочатку арештовуватимуть і блокуватимуть банківські рахунки.

Незважаючи на можливі санкції, за законом ніхто не може конфіскувати:

Конфіскація єдиного автомобіля також неможлива, але співробітники ТЦК мають право оголосити порушника в розшук. Якщо поліція не знайде ухилянта, через 5 днів ТЦК надішлють йому офіційний лист із вимогою виконати правила військового обліку. Якщо лист буде проігноровано, через 10 днів ТЦК можуть подати до суду прохання про обмеження прав на керування транспортним засобом, що фактично заморожує водійські права порушника.

Нагадаємо, у Міносвіти розповіли, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні.

Раніше повідомлялося, що з 1 липня в Україні можуть мобілізувати три категорії студенів.

Крім того що Уряд зобов'язав студентів-чоловіків пройти базову військову підготовку.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости