Борги комунальних підприємств Харкова - більше 1,2 млрд грн що ставить під загрозу електроживлення регіону –керівник «Харківобленерго»

Борги комунальних підприємств Харкова перед "Харківобленерго" на 1 липня становили 1,2 млрд грн і є основною причиною кризового фінансового становища оператора системи розподілу (ОСР), що загрожує його діяльності, повідомив в.о. гендиректора обленерго В'ячеслав Кравцов коментарі «Інтерфакс-Україна».

"Наші найбільші боржники - комунальні підприємства "Харківводоканал" і "Харківські теплові мережі". Крім того, понад 2 млрд 466 млн грн нам винен постачальник універсальних послуг (ПУУ) ПрАТ "Харківенергозбут", - сказав Кравцов у коментарі «Інтерфакс-Україна» в кулуарах виставки-форуму "Енергетичні мережі України -2024" від Energy Club, що відбулася нещодавно в Києві.

За його словами, останній показник зумовлений неплатежами комунальних підприємств постачальникові, несплатою спожитої електроенергії в районах, де тривають бойові дії, а також зростанням боргу перед постачальником з боку ДП "Гарантований покупець" (у рамках виконання ПСО із забезпечення е/е населення).

Кравцов пояснив, що складна фінансова ситуація в "Харківобленерго" змушує значно обмежити закупівлю матеріалів для проведення аварійно-відновлювальних робіт, припинити виконання інвестиційної та ремонтної програм, щоб із наступного місяця виплатити зарплату 6 тис. працівникам і сплатити податки.

"Одного дня може скластися ситуація, коли після чергових обстрілів у харківських енергетиків будуть повністю вичерпані ресурси для проведення ремонту пошкодженого обладнання та відновлення світла людям", - наголосив він.

Очільник "Харківобленерго" також звернув увагу, що неплатежі споживачів і ПУУ уже призвели до зростання заборгованості компанії перед НЕК "Укренерго" до 2,5 млрд грн.

Він також додав, що одним із проблемних питань є транзит мережами обленерго майже всього обсягу необхідної регіону електроенергії, що пов'язано з пошкодженням мереж оператора системи передачі "Укренерго" атаками РФ. При цьому нараховується плата за послуги передачі електроенергії, які, на думку керівника обленерго, "Укренерго" не надає.

Кравцов зазначив, що це також призводить до зростання високовольтних технологічних втрат е/е (ТВЕ), які у квітні становили 5,62% (17,9 тис. МВт-год), у травні - 4,95% (16,6 тис. МВт-год), що майже в 1,5 раза більше, ніж у січні-березні 2024 року.

Водночас питання взаємних боргів на ринку електроенергії потребує нагального вирішення на державному рівні, тим більше в умовах збройної агресії з боку Росії та необхідності постійного відновлення об'єктів енергетики, акцентував він.

Для харківського регіону, зокрема, який перебуває під вогнем, як варіант, на думку очільника ГСР, потрібно знайти можливість надання прямих державних субвенцій комунальним підприємствам на оплату електроенергії або забезпечити цю оплату з місцевого бюджету.

Для врегулювання проблем взаємних боргів, які, як наголошують в обленерго, врешті-решт призведуть до втрати можливості постачання електроенергії населенню, запропоновано, зокрема, надати прямі щомісячні цільові дотації місцевому бюджету Харкова для розрахунків за послуги з розподілу та постачання е/е. Крім того, серед пропозицій - прохання передбачити державну компенсацію для "Харківводоканалу" та "Харківських теплових мереж".

Описуючи схему взаємних розрахунків компаній, задіяних у процесі електропостачання, очільник "Харківобленерго" зазначає, що надання коштів боржникам призведе до їхніх розрахунків із постачальником та ОСР, який, своєю чергою, погасить борги перед "Укренерго", а системний оператор у такий спосіб отримає змогу розрахуватися на балансувальному ринку. До цієї схеми, на думку Кравцова, може бути залучений НАК "Нафтогаз", з яким за поставлений газ зможе розрахуватися теплова генерація, і тоді, нарешті, ці кошти від нього повернуться до бюджету.

Зі свого боку, в.о. генерального директора АТ "Українські розподільчі мережі" ("УРМ") Артем Мартинюк, резюмуючи проблематику "Харківобленерго", яке входить до "УРМ", у коментарі «Інтерфакс-Україна» на цьому ж заході також наголосив, що питання погашення величезних заборгованостей комунальних підприємств міста Харкова потребує термінового вирішення.

"Треба також знайти рішення, щоб поточні рахунки оплачувалися вчасно, щоб уникнути колапсу енергетики Харківської області", - наголосив він.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости