Ціни на житло в Україні зросли: де квартири дорожчають найбільше?

У другому кварталі 2024 року середня вартість житлової нерухомості в Україні зросла на 10% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Найбільше подорожчали квартири на первинному ринку.

Згідно з даними Державної служби статистики, ціни на квартири на первинному ринку зросли на 12,6%, а на вторинному – на 8,7%.

Однокімнатні квартири на первинному ринку подорожчали на 12,8%, на вторинному – на 9,0%; двокімнатні – на первинному на 12,8%, на вторинному – на 8,8%; трикімнатні – на первинному на 12,5%, на вторинному – на 8,7%.

При цьому зростання цін суттєво сповільнилося: у другому кварталі 2024 року порівняно з першим квартири подорожчали лише на 0,5%, а на вторинному ринку ціни навіть знизилися.

Попит на житло

За даними НБУ, попит на житлову нерухомість в Україні поступово зростає, але залишається значно нижчим, ніж до початку війни. На вторинному ринку ціни зростають, проте ця тенденція більше відображає коливання обмінного курсу, ніж зміни у фундаментальних факторах попиту та пропозиції. Угоди на ринку часто укладають із знижками від заявлених цін, хоча ці знижки зменшуються.

Оренда житла

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири у липні 2024 року становила 6 916 гривень. За останні два місяці ціни впали на 0,4%, але з початку року оренда подорожчала на 4,7%.

Закарпатська область залишається лідером за вартістю оренди, хоч тут оренда впала на 7,1% до 11 738 гривень. Львівщина на другому місці; вартість оренди тут з початку року зменшилася на 7,4% до 10 918 гривень.

Раніше ми писали, що українці, чиє житло пошкоджене чи знищене через війну, можуть отримати компенсацію від держави. Можна отримати кошти на відбудову чи нове житло або допомогу з ремонтом.

Зазначимо, Національне агентство з питань запобігання корупції інформує, що депутати міських рад Львова та Харкова від фракції “ЄС” Петра Порошенка та представники екс-ОПЗЖ (“Відновлення України”) масово задекларували коштовні об’єкти нерухомості та елітні автівки, які були куплені минулого року під час широкомасштабного вторгнення Росії.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости