"Щоб меньше знали": у Росії проблеми з доступом до месенджерів та сайтів

У Росії стався збій роботі Telegram. Також у частини користувачів не працює WhatsApp.

Крім того, користувачі з РФ скаржаться на проблеми з доступом до "Вікіпедії", месенджерів Discord і Skype, а також ігрової платформи Steam та деяких інших додатків і сайтів.

Спостерігаються проблеми у роботі російських сервісів "Яндекс" та "Вконтакте". Не працюють й інтернет-сервіси деяких російських банків, зокрема "Газпромбанк", "Сбербанк", "Альфа-Банк", "Тинькофф", а також сервіси мобільних операторів.

Крім того, недоступний також був сайт для відстеження збоїв "Сбой.рф".

У "Роскомнагляді" заявили, що нібито збій у роботі інтернет-сервісів пов'язаний з "DDoS-атакою на операторів зв'язку". Росіяни запевняють, що атаку відбили.

Як пише "Медуза", влада РФ може готуватися до блокування Telegram. Директор російського фонду "Товариство захисту інтернету" та автор Telegram-каналу "ЗаТелеком" Михайло Клімарєв припустив, що причина збою — спроба або тестування блокування російською владою. На це, на його думку, вказує те, що збої були зафіксовані лише в Росії.

«Схоже, що Роскомнагляд намагався блокувати Telegram, а це впливає і на інші ресурси в Рунеті. Подібна ситуація вже була у 2018 році, сценарій той самий», — зазначив технічний директор «Роскомсвободи» та засновник проєкту Privacy Accelerator Станіслав Шакіров.

Він нагадав, що у 2018 році, коли Роскомнагляд намагався заблокувати Telegram, постраждали й інші ресурси. Але зараз у РКН більше можливостей для блокувань: «Вони розгорнули технологічну можливість і намагаються налаштувати її так, щоб це працювало. Ось те, що ми спостерігаємо».

Раніше повідомлялося, що відеохостинг RuTube, який російська влада просувала як заміну YouTube, більше не доступний в App Store.

Нагадаємо, з початку серпня російські користувачі також стикаються з проблемами при користуванні YouTube: без VPN-сервісів відео завантажуються дуже повільно або взагалі не відтворюються. Влада різко знижує швидкість завантаження YouTube для росіян.

У "Ростелекомі" безсовісно стверджували, що проблема з YouTube почалася без жодної допомоги з боку російської влади.

Зазначимо, глава Чечні Рамзан Кадиров закликав не лише уповільнювати роботу YouTube, а й заблокувати його повністю, навівши в приклад Китай.

«Потрібно сьогодні закрити його, і все. Нам буде легше», – сказав він.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости