Мобілізація в Україні: хто має право на відстрочку чи бронювання у вересні

З 1 вересня 2024 правила мобілізації для українців залишаються незмінними – повістку можуть отримати громадяни призовного віку, які не мають особливих умов чи підстав для відтермінування служби.

Відповідно до нового закону про мобілізацію, який вступив у силу 18 травня 2024 року, є перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу під час загальної мобілізації. У цей перелік входять:

Хто підпадає під бронювання — перелік підприємств і професій, які підлягають бронюванню. Бронюванню підлягають усі військовозобов’язані:

До переліку тих, хто має право на бронювання від армії у вересні 2024 входять люди, що працюють або навчаються:

Бронювання 2024 — скільки триває відстрочка. У Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки, який не може перевищувати:

Мобілізація у вересні 2024 — що відомо. З 1 вересня, як і раніше, чоловіки призовного віку можуть отримати повістки. Призовним віком, відповідно до чинного законодавства, рахується проміжок від 18 до 60 років. Дати повістку можуть військовозобов’язаним, що придатні до служби за станом здоров’я та не мають інших обставин, що за законом створюють умови для відтермінування.

Наразі у військових лавах найбільше потрібні штурмовики та артилеристи з бойовим досвідом, а також водії, IT-спеціалісти, зв’язківці. Добровільно до військової служби можуть долучитися жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я, призовники віком від 18 до 27 років (від 25 років згідно з новим законом), які раніше не брали участь у виконанні строкової служби — на службу за контрактом, а також люди з інвалідністю, а також ті, хто отримав право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини.

Нагадаємо, чимала кількість громадян України має право на відстрочку від мобілізації навіть попри воєнний стан і загальну мобілізацію в країні. Проте на яку кількість часу людині можуть надати відстрочку від призову на військову службу?

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости