Песимістичний прогноз: в Україні взимку можливі відключення світла до 20 годин на добу

В залежності від різних сценаріїв взимку світла в Україні може не бути від 12 до 20 годин. Про це повідомляють аналітики Центру протидії дезінформації.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук виділяє кілька сценаріїв для енергетики України в осінньо-зимовий період:

Згідно з оптимістичним прогнозом, за стабільної роботи 8-9 енергоблоків АЕС і помірної зими вдасться відновити близько 3 ГВт пошкодженої потужності, що призведе до відключень електроенергії на строк до 12 годин на добу.

Песимістичний сценарій передбачає більш складну ситуацію: відновлення лише близько 2000 мегават потужності, зменшення кількості працюючих блоків АЕС до 6-7 та холодну зиму. У такому разі система опиниться під загрозою, і при продовженні атак на українську енергетику з боку Росії можливі відключення світла та опалення до 20 годин на добу.

Сергій Нагорняк, член енергетичного комітету Верховної Ради, пропонує інший прогноз. За його словами, при температурі -10°C українці можуть розраховувати на електроенергію лише 12-14 годин на добу, решту часу доведеться обходитися без світла.

Повністю виключити можливість тривалих відключень побутових та промислових споживачів неможливо, адже важко передбачити наслідки можливих нових російських ударів або точно спрогнозувати погодні умови. Тож, якщо російські обстріли будуть не такими результативними, зима – теплою, а енергетикам вдасться відновити чи ввести в дію певну кількість нової генерації, ймовірні регулярні відключення світла цієї зими будуть максимально короткостроковими.

Зазначимо, що українцям рекомендується завжди бути готовими до відключення електроенергії.

Міністерство внутрішніх справ України нагадало громадянам про правильне використання генераторів.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости