Водоканали України потребують термінового підвищення тарифів

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає до підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення через критичний стан українських водоканалів. Дмитро Новицький, президент Асоціації та заступник генерального директора «Київводоканалу» з стратегічної політики, зазначив, що галузь опинилася на межі виживання, пише sud.ua.

За словами Новицького, регулятор не переглядав тарифи на воду вже кілька років, і останнє підвищення було здійснене у 2021 році. Хоча у 2023 році були спроби ввести нові тарифи, уряд скасував це рішення, що, на думку Новицького, було неправомірним.

Водоканали наразі стикаються з серйозними фінансовими труднощами, що призводять до низьких зарплат працівників — близько 13 тисяч гривень в середньому. Це ставить під загрозу ефективність роботи підприємств і може мати негативні наслідки для всього сектора, як зазначає директор «Київводоканалу».

На сьогодні тариф за один кубічний метр очищеної води, разом з водовідведенням, у Києві складає 30 гривень. Якби уряд не скасував підвищення тарифів минулого року, ціна була б 40 гривень.

Тарифи на водопостачання в великих містах регулюються Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Водночас у невеликих населених пунктах місцева влада має повноваження встановлювати ціни самостійно. Це вже призвело до значного підвищення тарифів — до 40% у деяких містах.

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає до термінового перегляду тарифів для забезпечення стабільності та ефективності роботи водоканалів.

Раніше повідомлялося, що у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські загарбники на третину підвищили тариф на водопостачання, з яким у місті постійні перебої.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости