Затримання Усика в Польщі: реакція Зеленського та коментар чемпіона світу з боксу

Чемпіон світу з боксу Олександр Усик був затриманий в аеропорту Кракова ввечері 17 вересня, але пізніше його відпустили. Президент України Володимир Зеленський доручив МЗС та МВС з'ясувати обставини, передає РБК-Україна.

Деталі затримання

Народний депутат Жан Беленюк першим повідомив про затримання Усика, опублікувавши відео, де видно, як боксера в кайданках відводять з аеропорту. Беленюк пізніше повідомив, що Усика скоро відпустять. Дружина боксера Катерина Усик заявила, що нічого кримінального не сталося і пояснення з'являться пізніше.

Реакція офіційних осіб

МЗС України направило до Кракова генконсула для з'ясування обставин. МЗС заявило про неприйнятність ставлення до Усика та висловило протест польським владам. Президент України Володимир Зеленський також доручив розібратися з інцидентом.

Зеленський зазначив: "Поговорив телефоном з Олександром Усиком, коли він був затриманий. Я був обурений таким ставленням до нашого громадянина й чемпіона. Доручив міністру закордонних справ України Андрію Сибізі та міністру внутрішніх справ України Ігорю Клименку негайно розібратися в усіх деталях інциденту в аеропорту Кракова. Щойно мені повідомили, що все вже добре, нашого чемпіона відпустили і більше його ніхто не затримує".

Останні новини від Усика

Після затримання Усик записав відео, в якому пояснив, що сталася непорозуміння. Промоутер Олександр Красюк і директор команди Сергій Лапін підтвердили, що Усик вже вільний і висловили подяку українським дипломатам.

Усик заявив: "Все чудово. Я - вільний. Сталися деякі непорозуміння. Я хочу подякувати послу України в Польщі, і особисто - нашому президенту, який дуже сильно переживав за це і особисто вирішував це питання. Слава богу і слава Україні. Я - вільний. Коронувати мене не треба".

Причини затримання

Польський промоутер Анджей Васілевський зазначив, що затримання сталося через конфлікт з аеропортом щодо друга Усика. За іншою версією, затримання було через "непридатний стан для польоту" після тривалої поїздки.

Пояснення польської прикордонної служби

За словами польських прикордонників, кайданки були одягнені профілактично через високий зріст Усика і його жестикулювання.

Речник Карпатського відділу Прикордонної служби Польщі Яцек Міхаловський виданню Dziennik Polski сказав, що "це було не затримання, а етапування до службових приміщень".

За його словами, одного з пасажирів не допустили на літак, а Усик сказав, що без нього не полетить. Але вони не хотіли залишити зону виходу, тому рейс затримався. Після чого на місце викликали прикордонників розібратися в ситуації.

Як каже Міхаловський, кайданки на Усика наділи через його високий зріст. Крім того, обидва українці "сильно жестикулювали, бо були незадоволені тим, що не полетіли".

"Тому надягання наручників було цілком профілактичним, і їх одразу зняли в службовій кімнаті, де пояснили, чому вони не полетіли та які правила діють у цьому випадку", - розповів польський прикордонник та додав, що на місце також приїхав український консул перекладати.

Він додав, згідно з процедурами прикордонної служби, подальше продовження цієї справи не передбачене.

"Обидва чоловіки отримали попередження. Перебуваючи в нашій кімнаті, вони висловили, можна сказати, каяття", - додав майор Міхаловський.

У підсумку рейс Ryanair Краків - Салоніки, яким мали летіти Олександр Усик і його тренер, вилетів із затримкою на 50 хвилин.

Раніше повідомлялося, що бій-реванш між Олександром Усиком і Тайсоном Ф'юрі відбудеться 21 грудня цього року в Саудівській Аравії.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости