Будьте обережні: кіберполіція розповіла, як уникнути шахрайських пасток при отриманні допомоги

Зловмисники паразитують на тяжкому становищі українців і під приводом надання благодійної допомоги виманюють чутливі дані. Кіберполіція нагадала, як розпізнати шахраїв, та чому не варто відправляти незнайомцям в інтернеті копії документів.

Як розповів в ефірі Національного телемарафону речник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Артем Олещенко, багато людей в умовах повномасштабного вторгнення потребують підтримки, чим і користуються злочинці.

Аби уникнути шахрайських пасток, правоохоронець радить замість переходу за посиланням самостійно знайти офіційні ресурси вказаних у цих повідомленнях організацій і перевірити, чи є там інформація про такі види виплат.

«Якщо така програма допомоги існує, про це обов’язково буде вказано на офіційних ресурсах цієї організації чи установи», - зазначає Олещенко.

Окрім цього поліцейський зазначив, що уряд або благодійні організації зазвичай лише повідомляють громадянам про існування різноманітних програм допомоги, але не наполягають на її отриманні.

«Державні органи, наприклад, інформують щодо державних програм про допомогу, але не переконують і не спонукають до того, щоб ви обов’язково нею скористалися. Тобто, якщо вас хтось дуже наполегливо переконує перейти за посиланням і ввести свої персональні дані для того, щоб на карту отримати зарахування грошей, - це вже привід насторожитися й звернути увагу на те, з ким саме ви спілкуєтеся», - розповів поліцейський.

Окремо правоохоронець застеріг людей від пересилання фото чи копій своїх документів невідомим співрозмовникам в інтернеті, адже їх можуть використати зловмисники в своїх цілях.

"Нагадуємо, якщо ви вже постраждали від дій аферистів, зверніться до кіберполіції, скориставшись формою звʼязку на нашому сайті ", - наголосили правоохоронці.

Раніше повідомлялося, що шахраї створюють сайти, схожі на сайти державних, банківських установ, міжнародних організацій, благодійних фондів, онлайн-магазинів, щоб виманити ці дані.

Також ми писали що росіяни активно намагаються вербувати українських підлітків. Щоб захистити своїх дітей, кіберполіція дала батькам поради.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости