Удар по Торопівцю може стати переломним моментом: Forbes оцінив операцію України. ВІДЕО

17 вересня рано вранці велика "зграя" українських безпілотників пролетіла на північ України до Торопця, міста на заході Росії у Тверській області, та атакувала великий склад боєприпасів. Підсумком став масштабний вибух, який було видно з космосу. Тепер експерти по всьому світу гадають, що ж ЗС РФ зберігали на цьому складі. І роблять припущення.

Про це пише Forbes.

За даними української аналітичної групи Frontelligence Insight, в арсеналі зберігалися 122-міліметрові ракети, 82-міліметрові мінометні бомби і 7,62-міліметрові боєприпаси для гвинтівок і кулеметів.

Але також можливо, що арсенал містив запаси набагато потужнішої та рідкіснішої зброї. Офіційні джерела повідомили, що ці запаси включали ракети ППО С-300 та балістичні ракети "Іскандер" і КН-23 — останні були вироблені Північною Кореєю. Росіяни використовують усі вищевказані ракети для атак по українських містах та енергетичній інфраструктурі.

Той факт, що так багато найкращих боєприпасів Росії, як повідомляється, були зосереджені в одному місці, пояснює, чому Україна виділила такі великі сили для атаки. Було задіяно понад 100 безпілотників, що потенційно робить рейд у Торопець найбільшим українським ударом по цілі на території Росії відтоді, як Росія почала повномасштабну війну.

"Без перебільшення, це дуже значне досягнення. Ймовірно, йдеться про втрату тисяч тонн вибухових речовин, снарядів і ракет", — повідомили OSINT-дослідники Frontelligence Insight.

Найоптимістичніший сценарій для Росії полягає в тому, що в Торопці перебувало лише кілька балістичних ракет, і все, що було загублено, зрештою може бути замінено, можливо, тією першою партією ракет Fath-360, що надійшла з Ірану. Найгірший сценарій для Росії полягає в тому, що вона щойно втратила значну частину своїх найкращих боєприпасів для атак по Україні.

Для України рейд у Тверську область може стати поворотним моментом. Протягом багатьох місяців офіційні особи в Києві просили своїх європейських і американських колег дозволити використовувати передані боєприпаси великої дальності — британські крилаті ракети Storm Shadow і французькі SCALP-EG, а також ракети американської армійської тактичної ракетної системи — по цілям у глибині Росії, включно зі складами боєприпасів.

Однак європейці та американці послідовно відмовляють у такому дозволі, навіть незважаючи на те, що кількість жертв серед мирного населення внаслідок ракетних ударів Росії зростає.

Явно розчаровані, українці подвоїли зусилля з виробництва зброї місцевої розробки — безпілотників і ракет, — яку вони можуть запускати по цілях на території Росії, не питаючи чийогось дозволу.

Підірвавши арсенал у Торопці, ця саморобна зброя, можливо, завдала найбільшого удару — і потенційно врятувала десятки українських життів, запобігши майбутнім російським атакам.

"Було досягнуто дуже важливого результату", — заявив президент України Володимир Зеленський лише за кілька годин після вибуху в Торопці.

Нагадаємо, російські війська просунулися в 5 населених пунктах на сході України і в Курській області. Як змінилася ситуація на фронті?

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости