Шокуюча новина: українцям повідомили, як довго триватиме розмінування країни

Традиційне розмінування території України може зайняти до ста років, але новітні технології можуть значно прискорити цей процес. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомила помічниця Генерального секретаря ООН і директорка Кризового бюро ПРООН Шоко Нода.

Вона зазначила, що постійні зусилля та вдосконалення технологій дозволять досягти значного прогресу у розмінуванні України.

"За умови постійних зусиль і вдосконалення технологій значного прогресу можна досягти за кілька років, але за допомогою традиційних методів розмінування може знадобитися сотня років, щоб повністю очистити й сертифікувати всі постраждалі регіони як безпечні", - сказала вона.

Вона підкреслила, що тестування новітніх методів виявлення мін продемонструвало обнадійливі результати в знаходженні наземних мін та вибухонебезпечних пережитків війни.
Інноваційні команди досягли 78% успіху при виявленні предметів на поверхні, близько 70% — при знаходженні металевих і закопаних об’єктів, а також 62% — у випадках з пластиковими предметами.

Нода також поділилася, що зараз триває робота з національними органами влади над залученням собак до операцій із розмінування.

За її словами, навчені собаки здатні щоденно перевіряти територію площею до 1500 квадратних метрів, що у 75 разів швидше, ніж це може зробити людина.

Раніше повідомлялося, що для того, аби Харківська область позбулась небезпеки від вибухівки, що залишили за собою російські окупанти, знадобиться понад півстоліття.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости