ТЦК затримує на вулиці – що робити українцям

В Україні групи оповіщення ТЦК мають право лише перевіряти документи військовозобов'язаних, але не затримувати. Лише працівники поліції мають такі повноваження, і для цього мають бути певні підстави.

Про це каже у коментарі Новини.LIVE юрист Орися Швець.

Затримання групою оповіщення ТЦК є законним тільки в тому випадку, якщо таке затримання здійснює працівник поліції. Окрім цього, мають бути підстави.

"Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також якщо, вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в "Резерв+" чи ви перебуваєте в розшуку", — каже Швець.

Зі слів юриста, таке затримання може здійснювати тільки працівник поліції — саме він має скласти протокол про адміністративне затримання.

"Ви повинні розуміти, що ви маєте право на адвоката, право не давати пояснення, і знову ж таки розуміти, що якщо немає протоколу про адміністративне затримання, ви не вважаєтесь особою, яка є затримана", — наголошує юрист.

Нагадаємо, вперше відбувся централізований обмін повістками в електронному вигляді, — з усіх ТЦК повістки, підписані електронними підписами їх начальників, автоматично надійшли до серверів Укрпошти.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости