Китай розпочав великі військові навчання біля Тайваню

Китай розпочав новий етап військових навчань поблизу Тайваню, заявивши, що це попередження «силам, які підтримують незалежність острова».

Народно-визвольна армія Китаю розпочала великі військові навчання навколо Тайваню, до яких залучені усіх види військ, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами. Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони КНР.

До навчань, що мають назву «Спільний меч – 2024Б» (Joint Sword-2024B), залучені частини і з’єднання Східного оперативного командування НВАК, у зоні відповідальності якого перебуває Тайвань і протока між материком та островом. Детальніша інформація про склад сил і засобів не розкривається.

Повідомляється, що китайські військові проводитимуть маневри у Тайванській протоці, північній, південній та східній частинах острова, тобто з усіх сторін навколо Тайваню. Про терміни цих тренувань в оборонному відомстві також не кажуть.

Метою навчань вказана перевірка спільних бойових можливостей військ командування та їх готовності до виконання завдань за призначенням.

Згідно з загальним сценарієм навчань, НВАК відпрацьовує реагування на наближення кораблів і літаків противника до острова Тайвань із різних напрямків.

Серед головних питань відпрацьовуватимуться бойове патрулювання морського і повітряного простору навколо острова, встановлення блокади його ключових портів і районів та штурм морських і наземних цілей.

«Навчання є суворим попередженням сепаратистським силам, які прагнуть незалежності Тайваню. Це легітимна і необхідна операція для захисту національного суверенітету і збереження національної єдності», – підкреслюється в повідомленні.

У Міноборони КНР також зазначили, що напередодні, у неділю 13 жовтня, Берегова охорона Китаю провела патрулювання в акваторіях навколо Тайваню та кількох островів, які перебувають під контролем Тайбея.

Зазначається, що це практичні дії з правоохоронного контролю над островом Тайвань відповідно до принципу одного Китаю.

Дата завершення навчань не вказана.

Як повідомляє Reuters, США висловили серйозну стурбованість у зв’язку з військовими навчаннями Народно-визвольної армії Китаю в Тайванській протоці та навколо Тайваню, заявивши, що це загрожує ескалацією в регіоні.

«Ми закликаємо КНР діяти стримано та уникати будь-яких подальших дій, які можуть підірвати мир та стабільність у Тайванській протоці, а також загалом у регіоні, що має важливе значення для регіонального миру та процвітання та є предметом міжнародного занепокоєння», - заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

У Вашингтоні підкреслили, що уважно стежать за діями КНР та здійснюють координацію із союзниками та партнерами.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости