Велика Британія ввела наймасштабніші санкції проти «тіньового флоту» Росії

Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій, спрямованих проти російського «тіньового флоту», який допомагає обійти міжнародні обмеження, передає Телеграм-канал "Медуза".

Велика Британія ввела санкції проти групи "Русгаздобыча" та 22 російських танкерів, із яких 18 – нафтові, а ще чотири – танкери для перевезення скрапленого природного газу. За останній рік ці судна допомогли Росії заробити близько 4,9 мільярда доларів.

Масштаб санкцій

У пресрелізі британського уряду зазначається, що це найбільший пакет санкцій, накладений на російський «тіньовий флот». Санкції спрямовані на те, щоб зменшити можливості Росії використовувати ці судна для обходу міжнародних обмежень, введених через агресію проти України. За допомогою цих танкерів Росія продовжувала транспортувати нафту та газ, отримуючи прибуток, який, за словами британських офіційних осіб, йде на фінансування військових дій.

Загальна кількість нафтових танкерів, які потрапили під санкції, досягла 43.

Зокрема, під британські санкції потрапили чергові танкери Совкомфлоту. Це Ns bora, Atlas, Moscowsky prospect, Ns arctic, Callisto, Scf baikal, Scf samotlor, Suvorovsky prospect, Eastern pearl, Kudos stars, Sea fidelity, Stratos aurora, Turbo voyager, Azure celeste, Varuna, Sai baba, Artemis і Antaeus.

У списку також чотири російські LNG-танкери: Velikiy Novgorod, Mulan, Everest Energy та Marshal Vasilevskiy (універсальне судно газовоз і регазифікатор).

"Тіньовий флот намагається підірвати санкції і є явною і реальною небезпекою. Це екологічні ризики, такі як розливи нафти внаслідок кричущого порушення основних стандартів безпеки, а також ризики безпеки світової торгівлі", – сказано в повідомленні МЗС Великої Британії.

Як діє «тіньовий флот»

«Тіньовий флот» Росії складається з танкерів, які приховують своє справжнє походження та маршрут для обходу санкцій. Судна часто використовують складні маршрути та перевантаження на відкритому морі, щоб приховати кінцевого отримувача вантажу.

Росія використовує складні схеми маскування власності суден свого тіньового флоту. Дані щодо типу, прапору, а також базування та реєстрації цих суден дозволяють виділити декілька спільних для них рис.

Більшість танкерів плавають під "зручними прапорами" країн на кшталт Панами, Палау чи Габону, що дозволяє уникати міжнародних регуляцій. Деякі судна змінюють імена та реєстрацію, щоб приховати зв’язки із Росією та знизити увагу з боку регуляторних органів і страховиків.

Крім того, управління такими суднами часто здійснюється через компанії, зареєстровані в офшорах, наприклад на Маршаллових Островах, що ускладнює ідентифікацію реальних власників і кінцевих бенефіціарів.

Це дозволяє Росії продовжувати експорт енергоресурсів, незважаючи, на міжнародний тиск. Завдяки таким схемам, Росія змогла уникати економічних обмежень і зберегти джерела фінансування.

Ефект санкцій

Нові санкції передбачають блокування активів компаній, що володіють танкерами, та заборону на будь-які транзакції з ними. Це значно ускладнить використання цих суден для подальших операцій, а також зменшить можливості Росії експортувати нафту та ЗПГ. Британські власті сподіваються, що це рішення матиме серйозний вплив на російську економіку та зменшить надходження коштів на підтримку війни в Україні.

Позиція Великої Британії

Велика Британія продовжує активно підтримувати Україну і посилювати економічний тиск на Росію. За словами представників британського уряду, санкції проти «тіньового флоту» є важливим кроком у боротьбі з агресією Кремля і частиною загальної стратегії щодо зупинки фінансування війни.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер наголосив, що російський диктатор Володимир Путін розпочав війну в Україні і може закінчити її в будь-який час. Так він відповів на погрози Путіна щодо війни з НАТО, яку Росія може розпочати у разі використання Україною британських ракет великої дальності на території Росії.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости