У Росії хочуть забути про репресії: влада демонтувала пам'ятні стовпи

16 жовтня у Росії адміністрація Томська демонтувала меморіал, присвячений жертвам політичних репресій, встановлений на Каштачній горі. Про це повідомляє місцеве видання ТВ2.

Історія меморіалу

Пам'ятні стовпи з іменами репресованих активісти встановили 22 вересня. Меморіал було розташовано на місці, де в 1920-ті роки та під час Великого терору були розстріляні близько дев'яти тисяч людей. Серед них – поет Микола Клюєв, філософ Густав Шпет, князі Олександр Голіцин, Михайло Долгоруков та княгиня Ольга Урусова.

Причини демонтажу

Менше ніж через тиждень після встановлення пам'ятних стовпів, адміністрація Томська вимагала їх прибрати, посилаючись на те, що установка не була погоджена з владою. Незважаючи на заклики активістів залишити меморіал, 16 жовтня пам'ятні стовпи були демонтовані.

Влада Томська виправдала демонтаж меморіалу жертв репресій

Мерія Томська прокоментувала демонтаж пам'ятних стовпів на Каштачній горі, заявивши, що ця територія є об'єктом культурної спадщини, де заборонено встановлювати будь-які архітектурні форми без узгодження з владою. За словами пресслужби, об'єкти були демонтовані та відправлені на відповідальне зберігання.

Мерія також заявила про готовність повернути пам'ятні стовпи власнику і надати допомогу у виборі легального місця для їхнього встановлення, а також у проходженні процесу узгодження згідно з нормативами.

Каштачна гора: місце пам'яті

Каштачна гора є знаковим місцем у Томську, де поховано тисячі жертв репресій. Демонтаж меморіалу викликав обурення серед місцевих жителів та активістів, які вважають важливим збереження пам'яті про трагічні події в історії Росії.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости