У Мін’юсті нагадали, чому не всі можуть одружитися

Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м.Київ нагадало, що законодавство України встановлює певні обмеження на укладення шлюбу, щоб захистити права та інтереси майбутніх подружжя та їхніх дітей.

Основні категорії осіб, яким заборонено вступати в шлюб:

- Родичі прямої лінії споріднення:

батьки та діти, діди та онуки тощо.

- Рідні брати і сестри:

повнорідні, так і неповнорідні (тобто ті, які мають спільного батька або матір).

- Близькі родичі побічної лінії:

двоюрідні брати і сестри, тітки, дядьки, племінники та племінниці.

- Усиновлювач та усиновлена ним дитина:

шлюб між ними можливий лише після скасування усиновлення.

Чому існують такі обмеження

Захист сімейних цінностей

Обмеження шлюбів між близькими родичами спрямоване на збереження традиційних сімейних цінностей та запобігання виродженню роду.

Захист інтересів дітей

Заборона шлюбів між певними категоріями осіб допомагає уникнути ситуацій, коли можуть виникнути сумніви щодо батьківства або споріднення.

Запобігання соціальним проблемам

Обмеження шлюбів між певними родичами допомагає уникнути соціальних проблем, пов'язаних з інцестом та іншими негативними наслідками.

«Важливо зауважити, що законодавством встановлений мінімальний вік для вступу в шлюб – 18 років. Однак за рішенням суду право на шлюб можуть надати людині, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. А головне, шлюб має ґрунтуватися на вільній згоді чоловіка і жінки. Примушування до шлюбу заборонено законом», - додали у Мін’юсті.

Нагадаємо, що у застосунку «Дія» офіційно стартує послуга онлайн-реєстрації шлюбу. Тепер одружитися можна безпосередньо через смартфон. Україна стає першою країною у світі, яка пропонує таку послугу. Відтепер за кілька кліків можна подати заяву на шлюб, обрати дату церемонії, змінити прізвище або залишити своє, і все це — просто через смартфон. Щоб забрати свідоцтво також не доведеться кудись їхати – цифровий документ автоматично підтягнеться в Дію протягом доби. Оригінал можна замовити доставкою через пошту або курʼєром додому.

Нагадаємо, опубліковано рейтинг країн, в яких люди найчастіше розлучаються. Згідно даних World of Statistics, Україна, за рейтингом за 2023 рік, потрапила до п'ятірки перших за цим критерієм.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости