Благодійність Маландія: допомога чи виманювання коштів?

На жаль, сьогодні - це спосіб економічної, або точніше "бізнесової", діяльності деяких особистостей, у яких не має жодних життєвих та моральний принципів. Адже прикриватися благодійністю задля збагачення - це відверте "дно" людської, а тимбільш, чоловічої гідності.

Й дуже шкода, що сьогодні це дозволяє наше законодавство та неефективність контролюючих органів. Адже майже не існує вимог до таких організацій та вимог до їх публічності.

Одним із яскравих прикладів такої діяльності є/було Благодійне товариство "Засулля" на Сумщині.

Засновниками та власниками того товариства виступали сумнозвісні в регіоні функціонери Данііл Маландій та Микола Яковлєв, які пов'язані між собою й у сфері незаконного продажу, переробки та збуту деревини та пиломатеріалів. 

Яким же чином функціонувало зазначене благодійне товариство?

У нього було 2 ключові функції:

1. Завдяки тривалим особистим корупційним контактам Маландія та Яковлєва з високопосадовцями Сумського регіону був налагоджений наступний процес. Для того щоб вирішити певні протизаконні питання на рівні керівництва області (отримати посаду або дозвільні документи), бажаюча особа повинна була  зробити благодійні внески. Тобто БТ "Засулля" використовувалось як спосіб отримання/передачі корупційної вигоди чиновниками Сумської області, в т.ч. й в лісовій галузі.

2. Завдяки сплатам до благодійного товариства псевдо-внесків підприємства регіону зменшували свої податкові навантаження, чим призводили до недоотримання значних коштів бюджетами різних рівнів. В першу чергу Маландій використовував цей механізм для зменшення податкової бази пов'язаного ТОВ "Домінанта", але також допомагав за відповідний відсоток й багатьом іншим регіональним підприємствам, в т.ч. будівельним, які старались ухилитись від сплати податків.

Звичайно, проіснувавши тривалий час, інакше не скажеш - цей "конвертаційний фонд" викликав на себе увагу правоохоронних органів, тому з метою уникнень покарань його доволеся закрити через 5 років існування. 

Шкода, але навряд сьогодні можна дослідити яких реально збитків регіону завдала діяльність такої благодійності.

Підтвердженням зазначених схем є й те, що останні 10 років дуже рідко Фонди, які займаються прозорим залучення коштів та реальною допомогою не мають ні свого сайту, ні сторінок в соціальних мережах, ні жодної публічної інформації про реальну допомогу.

 Як бачимо у бенефіціарів БТ "Засулля" були інші завдання та можливості, що має мало спільного з гідністю.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости