"Перерізають дроти": українцям почали відключати світло за борги

На Вінниччині взялися за відключення електропостачання для тих боржників, які не вирішують свої заборгованості за спожиту електроенергію. Як повідомив Суспільному, Олексій Тарарака, комерційний директор АТ "Вінницяобленерго", кожного дня припиняється подача електрики для приблизно півсотні споживачів.

Мікрорайон "Бучми" особливо вразливий: енергетики активно відвідують боржників, намагаючись пояснити ситуацію та вирішити питання. Якщо власник не реагує, електромонтери приступають до відключення, перерізаючи дроти та вимикаючи лінію з підстанції.

"Лінія вимикається з підстанції, заземлюється і відключається. Користуватися уже не можна буде", — пояснив електромонтер Олег Кражай.

Зазначається, що відключення боржників стало активним з 22 січня, і за цей період від'єднали від електропостачання до півсотні споживачів, які не внесли платежі. Представник АТ "Вінницяобленерго" Олександр Луць розповів, що проводять відключення як у приватних будинках, так і у багатоквартирних будинках.

"Ми займаємося відключеннями як приватного сектору, так і багатоквартирних будинків. Також по місту у нас є близько 60 тисяч лічильників типу "Smart", до яких ми можемо дистанційно під'єднатися, не виходячи з робочого місця відключити споживача. Потрібно, щоб вони зверталися до нас. Якщо не звертаються, то відключаємо. Якщо є звернення — ми йдемо назустріч", — додав Луць.

Власники будинків заборгували енергопостачальній компанії 130 мільйонів гривень. Відновлення електропостачання для боржників тепер буде платною послугою, і, крім сплати заборгованості, споживачам доведеться внести плату за цю послугу. Компанія сподівається, що відключення нагадає боржникам про серйозність ситуації і спонукатиме їх вчасно розраховуватися за спожиту електроенергію.

Раніше повідомлялось, що у Харківській області та Донецькій області виникли проблеми з електропостачанням. У Харківській області рух поїздів був призупинений.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости