Чому Кремль посилює наратив про поділ України - в ISW пояснили

Росія посилює перед західною аудиторією риторику гіпотетичного поділу України. Такі заяви, зокрема, озвучив заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

На думку аналітиків, це робиться для того, щоб нормалізувати наратив про поділ у західних дискусіях про Україну.

Медведєв заявив, що нібито європейські плани будівництва залізничної лінії з Іспанії до Львова є свідченням визнання Заходом того, що Львів стане "новою столицею України в межах Львівської області", після закінчення війни.

В ISW наголошують, що план будівництва залізниці не має нічого спільного з українськими кордонами або закінченням війни в Україні і є незалежним європейським інфраструктурним проектом.

Аналітики звертають увагу на те, що Медведєв розмістив свої заяви на англомовному акаунті у Twitter, а не в російськомовному Telegram. Це свідчить про те, що його заява була розрахована на міжнародну аудиторію, а не на внутрішню російську.

Така заява Медведєва сприяє російській інформаційній операції, яка помилково зображує Україну як штучно сконструйовану державу.

На думку аналітиків, це робиться, щоб зменшити військову підтримку України з боку Заходу і нормалізувати західні дискусії, які підштовхують Україну до передачі значної частини своєї території і населення Росії, як легітимного способу завершення війни.

Російський диктатор Володимир Путін та інші високопосадовці РФ нещодавно також відновили наратив, в якому вторгнення в Україну розглядається як історично виправдане імперське завоювання.

У грудні 2023 року вони запропонували переважно російськомовній аудиторії, що Росія та європейські держави можуть розділити Україну і залишити її як "суверенну" державу в межах Львівської області. Це згодом привернуло певну увагу з боку кількох правонаціоналістичних центральноєвропейських політиків.

За оцінками ISW, Путін продовжує дотримуватися своїх максималістських цілей в Україні, які рівнозначні повній капітуляції України і Заходу.

Нагадаємо, росіяни ще з минулого року не припиняють будувати різноманітні фортифікації на окупованих частинах Запорізької області. Їхні укріплення справді є масштабними.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости