Верховна рада ухвалила закон про демобілізацію строковиків

Верховна рада ухвалила закон про демобілізацію строковиків. За нього проголосували 317 парламентарів.

Військові не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом 12 місяців з дня звільнення в запас, йдеться прийнятому документі.

Як відомо, на початку повномасштабної війни було ухвалено рішення, що строковики під час воєнного стану залишаються на військовій службі. Їх могли демобілізувати лише на деяких підставах.

Напередодні президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Ради проект закону №11035 про демобілізацію українських військових, які проходять термінову службу і залишилися в армії після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зеленський позначив цей законопроект, як невідкладний. Його розглянули за спеціальною процедурою, яка діє тільки у виняткових обставинах і не потребує тривалого розгляду.

Комітет із нацбезпеки та оборони включив до законопроекту норму, в якій сказано, що демобілізовані солдати-строковики не можуть бути покликані на військову службу під час мобілізації протягом 12 місяців з дня звільнення в запас, «якщо вони не виявили бажання продовжувати військову службу».

Нагадаємо Верховна Рада України на початку лютого ухвалила у першому читанні законопроект про мобілізацію. У ньому сказано, що планку призовного віку знизять з 27 до 25 років. Документ також передбачає, що в Україні видаватимуть електронні повістки. Термінову службу буде скасовано, замість неї запровадять базову загальновійськову підготовку. Очікується, що Рада розгляне законопроект про мобілізацію у другому читанні вже цього тижня.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що мобілізація людей має бути переведена в цифровий формат.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости