СБУ повідомила про підозру священнослужителю на Черкащині, який героїзував окупантів

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) на Черкащині, який героїзував рашистів, інформує пресслужба СБУ.

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність митрофорного протоієрея Черкаської єпархії УПЦ (МП), який виправдовував збройну агресію рф.

На власній сторінці у Фейсбуці клірик героїзував російських окупантів та заперечував їхні воєнні злочини проти України. Також він поширював у соцмережі прокремлівські наративи, якими намагався дискредитувати українських захисників.

Зокрема звинувачував українських захисників у підготовці до воєнних провокацій в Одесі та називав бійців спецпідрозділу «Азов» ‒ «нацистами».

Свої дописи фігурант доповнював репостами з ворожими гаслами, фотографіями та відеосюжетами з прокремлівських інтернет-ресурсів.

"Під час обшуку за місцем проживання клірика виявлено заборонену символіку та мобільний телефон, з якого він поширював антиукраїнську агітацію. Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій фігуранта. На підставі зібраних доказів митрофорному протоієрею УПЦ (МП) повідомлено про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників)", - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що від початку повномасштабної війни майже 600 релігійних установ приєдналися до Православної Церкви України (ПЦУ). Проте в Україні фунціонює понад 8 тисяч церков УПЦ.

Слід зазначити, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости