Свічка
25.12.2023 22:28

Від початку повномасштабної війни майже 600 релігійних установ приєдналися до Православної Церкви України (ПЦУ). Проте в Україні фунціонює понад 8 тисяч церков УПЦ. Про це свідчать данні Опендатабот, пише sud.ua.

У цілому, 589 релігійних громад перейшли до ПЦУ протягом періоду повномасштабної війни. Найбільше таких переходів зафіксовано на Київщині (138), Хмельниччині (125) та Вінниччині (67).

На сьогодні в Україні функціонує 8193 церков УПЦ.

Кількість церков УПЦ найбільша на Донеччині - 683. Значна кількість церков УПЦ залишилась також на Вінниччині - 534. До списку лідерів за залишками цих релігійних установ потрапили Дніпропетровщина (527) та Хмельниччина (506).

Слід зазначити, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається.

Нагадаємо, в Україні вперше відзначатиметься Різдво за новим церковним календарем, який набрав чинності 1 вересня. Внаслідок цього змінилися дати свят та проведення обрядів.

Зазначимо, що дата святвечора залежить від того, коли людина святкує Різдво - 25 грудня чи 7 січня. Святвечір - це останній день перед Різдвом, а саме 24 грудня або 6 січня, відповідно. Із введенням нового церковного календаря 2023 року дата Різдва стала офіційною 25 грудня, а святвечіра - 24 грудня. Проте багато православних залишаються при старій традиції святкувати Різдво в січні.