Колядки
20.12.2023 19:18

В Україні вперше відзначатиметься Різдво за новим церковним календарем, який набрав чинності 1 вересня. Внаслідок цього змінилися дати свят та проведення обрядів, пише РБК-Україна.

Коли колядувати

Колядки

Щодо колядування, традиції відрізняються в різних регіонах. Деякі ходять колядувати 24 грудня на Святвечір, а інші – 25 грудня, у день Різдва. Крім того, колядування може відбуватися і на другий та третій день Різдва, тобто 26 та 27 грудня, коли вшановують святкування святої Марії та Степана відповідно.

Хлопчики та дівчатка можуть брати участь у колядуванні, в якому традиційно прославляється родючість землі, виражаються побажання щастя та розповідається історія народження Христа.

Коли щедрувати

Щодо щедрування, цей обряд відзначається на Щедрий вечір або Маланку, який за новим календарем припадає на 31 грудня.

Щедрівка

Традиційно щедрували дівчата, але з часом до обряду долучилися і юнаки. В щедрівках вони вихваляють господаря та господу, вірячи, що це сприятиме гарному врожаю у наступному році. Господарі зазвичай запрошували щедрівників на святкування Щедрого вечора, а його відсутність вважалася поганою прикметою.

Коли посівати

Щодо посівання, українці традиційно засівають рано-вранці на Василя, що за новим календарем припадає на 1 січня. Хлопці йшли посівати, намагаючись бути першими, адже це вважалося благословенним знаком для наступного року. Символічне посівання пшениці чи іншого зерна під час віншування обіцяло щедрий урожай.

Сучасні колядники, щедрувальники та віншувальники отримують гроші, але в минулому їх гостинцями були солодощі, горіхи та фрукти.

Нагадаємо, що дата святвечора залежить від того, коли людина святкує Різдво - 25 грудня чи 7 січня. Святвечір - це останній день перед Різдвом, а саме 24 грудня або 6 січня, відповідно. Із введенням нового церковного календаря 2023 року дата Різдва стала офіційною 25 грудня, а святвечіра - 24 грудня. Проте багато православних залишаються при старій традиції святкувати Різдво в січні.