МЗС України розібрало міфи щодо консульського обслуговування чоловіків за кордоном

Міністерство закордонних справ України надало додаткові пояснення стосовно консульського обслуговування за кордоном українців-чоловіків призовного віку, уточнивши, що рішення тимчасово припиняє прийом нових заяв лише від цієї категорії громадян.

Міф №1: рішення забороняє усім чоловікам за кордоном доступ до консульських послуг. Однак, МЗС пояснює, що обмеження стосується лише чоловіків призовного віку, і прийом заяв буде відновлено після завершення тимчасової паузи.

Міф №2: чоловіки призовного віку за кордоном позбавлені консульської опіки у разі надзвичайних ситуацій. Однак, МЗС підкреслює, що у разі надзвичайних обставин, таких як ДТП, затримання чи стихійні лиха, консульські працівники надають необхідну допомогу у повному обсязі всім громадянам України, безвідносно до їхнього статусу щодо військової служби чи інших особливостей.

Міф №3: рішення є неконституційним через те, що закон про мобілізацію ще не набрав чинності. МЗС зазначає, що захист прав та інтересів громадян є пріоритетом, і технічна пауза в прийомі нових заяв є лише тимчасовою. Це обумовлено необхідністю адаптації до нового законодавства, що передбачає певні зміни у наданні консульських послуг.

Міф №4 про раптове припинення надання послуг також є помилковим. Усі заяви, подані до 23 квітня 2024 року, продовжують опрацьовуватися в повному обсязі. Призупинення стосується лише нових заяв для уточнення механізмів, пов'язаних з новим законом про мобілізацію.

Міф №5 про несправедливість рішення стосовно чоловіків мобілізаційного віку за кордоном також є неправдивим. МЗС планує впровадити нові механізми, які дозволять уточнити військово-облікові дані дистанційно. Якщо чоловік уточнив свої дані та має правові підстави на отримання, відповідно до вимог законодавства, консульських послуг, він матиме таку можливість.

Міф №6: порушення міжнародних конвенцій щодо захисту прав людини, також не відповідає дійсності. Тимчасове обмеження стосується лише прийому нових заяв і не суперечить міжнародним нормам.

Раніше повідомлялося, що 23 квітня, в Центрі обслуговування громадян "Паспортний сервіс" повідомили, що через технічні причини призупинена видача готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ". Паралельно цьому в ЗМІ з'явилася інформація про те, що для українських чоловіків призупинили надання консульських послуг за кордоном, за винятком оформлення документів на повернення в Україну.

Пізніше на це відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він заявив, що доручив вжити заходів для "відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном".

Нагадаємо, військовозобов’язаним українцям повідомили, як оновити свої дані, не відвідуючи ТЦК.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости