Перевищення повноважень ТЦК: чи доходять справи до суду?

Від початку повномасштабного вторгнення до прокуратури надійшло близько десяти звернень стосовно перевищення повноважень працівниками територіальних центрів комплектування у Миколаївській області. Про це на брифінгу повідомив керівник Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону Андрій Кльопов, передає Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення РФ до нас надійшло близько десяти звернень стосовно перевищення повноважень працівниками територіальних центрів комплектування (ТЦК), з них два чи три вже з початку 2024 року. Порушено кримінальні справи, які перебувають на стадії досудового розслідування», - сказав Кльопов.

Зазначається, що за кожним зверненням проводиться ретельна перевірка. У разі наявності підстав відомості вносяться у Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Досі жодна справа не була передана до суду.

Нагадаємо, на території Криворізького Саксаганського територіального центру комплектування ТЦК та соціальної підтримки, 5 травня, на Великдень, помер військовозобов'язаний. Спецпрокуратура розпочала кримінальне провадження.

Це не перший випадок. Лише нещодавно один із військовозобов’язаних також помер у дорозі до навчального центру на Закарпатті. Як розповіли в Закарпатському обласному ТЦК, причиною смерті також був епілептичний приступ.

Також ми повідомляли, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу. Національна асоціація адвокатів України готує методичні рекомендації для адвокатів щодо захисту їхніх професійних прав у випадках посягань з боку представників державних органів, зокрема територіальних центрів комплектування (ТЦК), під час надання правової допомоги клієнтам.

Нагадаємо, українцям повідомили, з якими хворобами їх можуть мобілізувати.

Через повномасштабну агресію Росії, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвали закон про мобілізацію.

В Україні зростають черги до ТЦК, але є нюанс - це не є добровольці чи ті, хто отримав повістку, а переважно люди, які мають відстрочку від мобілізації або ж бронювання. Більша частина тих, хто зараз стоїть у чергах - це військовозобов’язані, які мають або підстави для відстрочки, або підстави для бронювання.

Військовозобов’язаним українцям повідомили, як оновити свої дані, не відвідуючи ТЦК. Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко розповіла, як користуватись електронним кабінетом військовозобов'язаного.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости