Хто втратив право на відстрочку від мобілізації: подробиці

Деякі українці втратили відстрочку від мобілізації через новий закон. Кого торкнулися зміни?

З 18 травня 2024 року в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію №10449, який передбачає зміни правил відстрочки для деяких категорій військовозобов'язаних.

У законі прописано, що право на відстрочку втратять студенти, які здобувають другу освіту, що не вища рівнем за першу. Наприклад, дипломований бакалавр, який знову навчається на бакалавра, більше не матиме права на відстрочку.

Також відстрочку втратять:

Важливо! Закон все ж таки передбачає можливість відстрочки для чоловіків, чиї дружини мають III групу інвалідності, якщо вони потребують постійного стороннього догляду. Це має бути підтверджено висновком лікарсько-консультативної комісії.

Крім того, відстрочка знімається з працівників підприємств, установ та організацій Міністерства оборони. Натомість вони підлягатимуть правилам бронювання.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони України заявили, що роботодавці мають право вручити повістку військовозобов'язаному співробітнику.

Нагадаємо, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Змінюються правила призову, військового бліку, покарань для ухилянтів і не тільки. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити облікові дані у територіальних центрах комплектування. Зокрема, надати актуальні номер телефону, e-mail та адресу проживання. Вимога поширюється на призовників, військовозобов'язаних та резервістів. А також на жінок-медиків, які стоять на військовому обліку.

Зробити це треба протягом наступних 60 днів. Дедлайн - до 16 липня включно. Інакше настає адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку - штраф від 17 000 гривень.

Уточнити дані можна як під час особистого візиту до ТЦК чи Центру надання адміністративних послуг, так і через мобільний додаток електронного кабінету Резерв+.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости