Мобілізація в Україні
20.05.2024 10:58

У Міністерстві оборони України заявили, що роботодавці мають право вручити повістку військовозобов'язаному співробітнику.

Про це розповів речник Міноборони України Дмитро Лазуткін у щотижневому дайджесті.

За його словами, відповідно до положень Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету міністрів, вручати повістку можуть:

  • представники виконавчих органів, сільських, селищних, міських рад;
  • роботодавці, керівники підприємств, установ і організацій;

Окрім вручення повісток, вони також можуть здійснювати оповіщення та ознайомлення із наказами про необхідність прибути до ТЦК.

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Він передбачає необхідність оновлення військово-облікових даних для чоловіків 18−60 років протягом 60 днів — до 16 липня. У документи військовозобов'язаних, які оновили свої дані, вклеюватимуть VIN-коди (штрих-коди).

Нагадаємо, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Змінюються правила призову, військового бліку, покарань для ухилянтів і не тільки. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити облікові дані у територіальних центрах комплектування. Зокрема, надати актуальні номер телефону, e-mail та адресу проживання. Вимога поширюється на призовників, військовозобов'язаних та резервістів. А також на жінок-медиків, які стоять на військовому обліку.

Зробити це треба протягом наступних 60 днів. Дедлайн - до 16 липня включно. Інакше настає адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку - штраф від 17 000 гривень.

Уточнити дані можна як під час особистого візиту до ТЦК чи Центру надання адміністративних послуг, так і через мобільний додаток електронного кабінету Резерв+.