Українцям пояснили, як швидко треба пройти ВЛК

Терміни для проходження військово-лікарської комісії, визначені МОЗ, складають чотири робочих доби. У військкоматі вважають ці строки цілком прийнятними. Про це розповів заступник начальника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва Павло Литвин, пише hromadske.ua.

"Для проходження лікарської комісії МОЗ визначає чотири робочі доби. Якщо немає великого напливу людей, а стан здоров’я військовозобов’язаного не потребує спеціального обстеження і діагностики, це цілком реальні терміни", - вважає Литвин.

За його словами, проблеми із часом для проходження ВЛК виникають через те, що багатьох людей відправляють на дообстеження.

"Причому направлення на нього має дати сімейний лікар - і тут уже від ВЛК і ТЦК нічого не залежить. У нас є один рекордсмен: у березні цього року ВЛК з’ясувала, що йому треба пройти МРТ. То він записався на діагностику аж на грудень. Мовляв, черга на безплатне обстеження довга, і якщо ТЦК хоче, щоб він пройшов комісію швидше, то нехай оплатить йому це обстеження. А в нас такі послуги кошторисом не передбачені", - додав представник ТЦК.

Чи направлення на ВЛК обов’язкове для всіх, хто прийшов до ТЦК?

«ТЦК розглядає направлення на військово-лікарську комісію індивідуально», — каже підполковник Литвин.

Пройти ВЛК доведеться, зокрема, тим, хто має статус «у розшуку», пояснює представник ТЦК: «Якщо людина багато років не оновлювала дані про стан здоров’я — зрозуміло, що її негайно треба відправити на ВЛК». У разі, коли людина непридатна до служби — немає сенсу тримати її на військовому обліку: це і спростить роботу центру комплектування, і дозволить зайвий раз не тривожити людину. Тому інформація про стан здоров’я є важливою для облікових даних.

Водночас військово-лікарської комісії можуть уникнути люди з бронюванням — наприклад, військовозобов’язані, які працюють у критичній інфраструктурі. У такому разі для ТЦК недоцільно направляти на ВЛК громадянина, якого все одно не будуть мобілізовувати найближчим часом.

На військово-лікарську комісію відразу направляють людину, щодо якої треба з’ясувати, чи придатна вона загалом до військової служби. Якщо ж цієї потреби немає, ВЛК не залучатимуть. Якби ми всіх направляли на ВЛК, комісія не витримала б такого навантаження.

18 травня, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити облікові дані у територіальних центрах комплектування. Зокрема, надати актуальні номер телефону, e-mail та адресу проживання. Зробити це треба протягом наступних 60 днів. Дедлайн - до 16 липня включно. Інакше настає адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку - штраф від 17 000 гривень.

Роботодавців зобов'язали забезпечувати доставку працівників до ТЦК.

Уточнити дані можна як під час особистого візиту до ТЦК чи Центру надання адміністративних послуг, так і через мобільний додаток електронного кабінету Резерв+.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону заявила, що в Україні планують додати функцію електронних направлень на військово-лікарську комісію для військовозобов'язаних у додаток Резерв+. Вона розповіла, як користуватись електронним кабінетом.

Крім того, в Україні запрацювала електронна черга для запису в ТЦК. Наразі програма тестується, тому працює лише в деяких регіонах країни.

Зазначимо, що 18 травня Міністерство оборони оголосило про запуск додатку Резерв+, який дозволяє військовозобов'язаним уточнювати свої військово-облікові дані. Згідно з інформацією від Міністерства, наразі додаток працює в тестовому режимі. Разом з тим, застосунок Резерв+ безпосередньо не згадується у жодному нормативно-правовому акті, який оприлюднював Кабмін.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости