Нацбанк обмежить вихідні перекази між фізособами та введе ліміт

Нацбанк України готує проект рішення щодо обмеження переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей з карти на карту між фізособами (операції P2P, person-to-person). Про це повідомили представники НБУ, передає LIGA.net.

Зокрема, ліміти на вихідні перекази можуть скласти 100 000 грн та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

За словами представників регулятора, обмеження буде базуватись на квітневому рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу.

Обмеження переказів планують впровадити впродовж місяця.

При цьому обмежувати вхідні транзакції не планують, аби не ускладнювати діяльність, наприклад, волонтерам. Крім того, за наявності підстав та підтверджень ліміти, як виключення, можуть збільшувати.

Також у рамках протидії тіньовим платежам регулятор планує ввести для фінкомпаній вимоги щодо наявності уставного капіталу, який буде привʼязаний до відсотків операцій від суми платежів.

«Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних P2P-переказів з рахунків фізосіб в 100 000 грн на місяць та обмежити кількість таких переказів 30 впродовж місяця. За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче», – зазначив заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

За даними НБУ, обсяги подібних тіньових переказів можуть складати мільярди гривень. При цьому використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані для цього. Потім через картки пенсіонерів чи студентів з місячним доходом у кілька тисяч гривень можуть проводити нехарактерні платіжні операції на мільйони гривень за день.

У перспективі після зміни законодавства можливе створення реєстрів карток, які використовували для таких карток з подібними операціями.

Раніше повідомлялося, що МВФ дав прогноз курсу долара в Україні до 2029 року. Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний курс гривні до долара становитиме:

2024 рік – 41,0 грн/долар
2025 рік – 45,8 грн/долар
2026 рік – 48,6 грн/долар
2027 рік – 50,4 грн/долар
2028 рік – 52,1 грн/долар
2029 рік – 54,1 грн/долар.

Раніше в НБУ вказали на важливий нюанс при купівлі доларів.

"Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію упродовж 15 хвилин після обміну. Але лише якщо маєте квитанцію чи розрахунковий документ", - йдеться в роз'ясненні.

Нагадаємо, до кінця 2024 року Національний банк України проведе експеримент із використання цифрової гривні (е-гривні). Участь у ньому зможуть взяти всі охочі.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости