е-гривні
17.02.2024 19:40

До кінця 2024 року Національний банк України проведе експеримент із використання цифрової гривні (е-гривні). Участь у ньому зможуть взяти всі охочі. Про це повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін у подкасті «Хроніки економіки», пише «ЕП».

«Ми плануємо робити цей пілотний проєкт відкритим. Банківські та небанківські установи будуть агентами центрального банку по розповсюдженню грошей, обміну і надання можливості користувачам ними розпоряджатись з використанням своїх мобільних застосунків», — повідомив він.

За його словами, наразі НБУ розіслав банкам запрошення для участі у пілотному проєкті. Надалі ті банки, які підтвердять свою участь, будуть запрошувати до участі своїх клієнтів.

Обсяг емісії е-гривні в Нацбанку оголосять після того, як зрозуміють, скільки банків та їхніх клієнтів реально забажають взяти участь у тестуванні е-гривні. Розпочати другий пілотний проєкт з використання е-гривні НБУ планує у другій половині 2024 року. Орієнтовано, він триватиме близько пів року.

У межах експерименту всі охочі протестувати е-гривні зможуть обміняти на неї свої готівкові та безготівкові гроші.

За його словами, мета другого експерименту із використання цифрових грошей центрального банку в Україні — виявити, чи є попит на таку форму грошей серед населення і чи взагалі існує необхідність у її запровадженні.

Зазначимо, в НБУ вказали на важливий нюанс при купівлі доларів.

"Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію упродовж 15 хвилин після обміну. Але лише якщо маєте квитанцію чи розрахунковий документ", - йдеться в роз'ясненні.

Раніше повідомлялося, що за прогнозом аналітиків ICU, наприкінці 2024 року курс долара складе близько 41 гривень.

Також ми писали, що Мінфін передбачив курс долара на найближчі кілька років. У 2025 році передбачено зріст до 44,5 гривні за долар, а у 2026 році - зниження до 43 гривень.