Не прийти за повісткою до ТЦК "без наслідків" можна лише з поважних причин: які вони?

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити облікові дані у територіальних центрах комплектування. Зокрема, надати актуальні номер телефону, e-mail та адресу проживання. Зробити це треба протягом наступних 60 днів. Дедлайн - до 16 липня включно. Інакше настає адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку - штраф від 17 000 гривень.

Уточнити дані можна як під час особистого візиту до ТЦК чи Центру надання адміністративних послуг, так і через мобільний додаток електронного кабінету Резерв+.

Закон визначає декілька поважних причин, за яких можна не приходити до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Вони повинні бути підтверджені документально. Про це повідомляє спеціальний сайт Міноборони щодо мобілізації.

В роз’ясненні зазначається, що поважними причинами неприбуття до ТЦК та СП у строк, визначений у повістці, визнаються:

перешкода стихійного характеру;
хвороба громадянина;
воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

У разі неприбуття громадянин зобов’язаний повідомити ТЦК та СП про причини у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб. Після цього необхідно прибути до ТЦК та СП протягом 7 календарних днів.

Причини неявки повинні підтверджуватися документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності).

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону заявила, що в Україні планують додати функцію електронних направлень на військово-лікарську комісію для військовозобов'язаних у додаток Резерв+. Вона розповіла, як користуватись електронним кабінетом.

Крім того, в Україні запрацювала електронна черга для запису в ТЦК. Наразі програма тестується, тому працює лише в деяких регіонах країни.

У Верховній Раді пояснили, які наслідки чекають тих чоловіків, які будуть уникати військового обліку та не платити штрафи за порушення мобілізаційного законодавства.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости