ISW: ЗСУ можуть дозволити атакувати західною зброєю тилові райони РФ

Дозвіл Сполучених Штатів на удари по території Росії з американської зброї, на 16% зменшили розмір "недоторканної" території агресора. Ведуться дискусії про дозвіл на атаки без обмежень.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що дозвіл США фактично створив досить масштабну територію, по якій Сили оборони мають право бити із західних озброєнь. Водночас, певні обмеження на типи американської зброї обмежили можливість ЗСУ завдавати ударів по віддалених від кордону з Україною районах, які Росія використовує для прикриття власних бойових сил, органів управління, логістики і тилового забезпечення.

"Дозвіл США завдавати ударів по території РФ з американської зброї для ураження деяких військових об'єктів на невеликій ділянці україно-російського кордону, зменшили розмір наземної російської "недорканої" території максимум на 16%. Однак політика США дозволяє агресору зберігати ще якнайменше 84% наземного захисту. Україні заборонено використовувати зенітні ракетні системи на решті території Росії, що все ще захищає переважну більшість її оперативного і глибокого тилу", - йдеться у звіті.

Аналітики ISW припускають, що Збройні сили України можуть вражати усі легітимні військові цілі в межах досяжності реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) у Бєлгородській, Курській та Брянській областях. Водночас, йдеться у звіті, далеко не факт, що Сили оборони мають на це дозвіл. Високопосадовці США дозволили України завдавати удари по території Росії за допомогою РСЗВ для контрбатарейного вогню, але географічно обмежили такі атаки районом державного кордону у Харківській області.

Фактично, Збройні сили мають право завдавати удари по російських військових об'єктах, "розташованих безпосередньо вздовж українського кордону". Натомість Сили оборони не можуть заборонити бити по російських військових цілях далі у тилу або в інших районах Курської і Брянської областей, які також перебувають у зоні досяжності РСЗВ.

"Заяви американських офіційних осіб також вказують на те, що ЗСУ можуть бути обмежені в можливості завдавати ударів по російських військових цілях, які не беруть активної участі в наземних атаках і ударах по Україні. Таким чином, скорочення площі безпечного (недоторканого) простору Росії може становити менше 16 відсотків", - йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що нинішня зміна політики США хоча і є кроком у правильному напрямку, але не може зменшити масштаби подальших ударів агресора по прикодонню України.

Водночас, в Інституті зазначили, що уряди країн Заходу підтримують та обговорюють дозвіл ЗСУ використовувати західну зброю для ударів також по російських тилових оперативних і глибоких тилових районах на території РФ.

Удари по території РФ західною зброєю

З моменту перших поставок іноземних озброєнь, США заборонили ЗСУ застосовувати західну зброю для ударів на території РФ. Однак з початком російського наступу в Харківській області, агресор почав нещадно обстрілювати населені пункти області та Харків керованими авіабомбами і балістичними ракетами, які нічим збивати.

Після цього, Київ звернувся до країн ЄС та США за дозволом бити по об'єктах агресора із західної зброї.

Днями Білий дім офіційно дозволив ЗСУ застосовувати для ударів американську зброю, але виключно в районі держкордону в Харківській області. Плюс - заборонено використовувати балістичні ракети ATACMS.

Нагадаємо, Силами та засобами протиповітряної оборони при відбитті ворожої комбінованої атаки були збиті усі крилаті ракети російських окупантів та майже пів сотні "Шахедів".

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости