Рада ЄС схвалила продовження тимчасового захисту для українських біженців до 2026 року

Рада ЄС вітає пропозицію Європейської комісії продовжити тимчасовий захист для більш ніж 4 мільйонів українців, які рятуються від агресивної війни Росії, до 4 березня 2026 року. Про це повідомили на офіційному сайті Ради ЄС.

Державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур зазначила, поки в Україні падають бомби, ситуація там небезпечна.

Вона додала, що міністри продемонстрували нову солідарність і вирішили, що продовжуватимуть надавати захист українському народу в ЄС.

Нагадаємо, механізм тимчасового захисту запустили 4 березня 2022 року і він мав діяти до 4 березня 2025 року. Пропозицію про подальше продовження терміну дії тимчасового захисту до 4 березня 2026 року висунуто в умовах нестабільності ситуації в Україні.

Також у ЄС зазначили, що продовження не змінює рішення від березня 2022 року щодо категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

Рада ЄС офіційно ухвалить рішення про продовження тимчасового захисту після того, як буде проведено юридичну перевірку та переклад усіма мовами ЄС.

Тимчасовий захист - це надзвичайний механізм ЄС, який активується за виняткових обставин, пов'язаних із масовим припливом біженців. Директива ЄС про тимчасовий захист була ухвалена у 2001 році після широкомасштабного переміщення населення через збройний конфлікт на Західних Балканах, зокрема з Боснії і Герцеговини та Косово. Вперше механізм було ініційовано у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, 17-річних українців за кордоном кличуть повернутися в Україну та стати на облік у ТЦК.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости