Мобілізація авто на потреби ЗСУ та скриньки з доносами: українців попереджають

Сервісні центри МВС збирають дані про громадян з двома автомобілями, щоб передати їх ЗСУ. Така інформація шириться мережею. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що це є брехня.

Так, там зазначили, що у мережі з'явилася інформація, що в Сумському центрі обслуговування МВС почепили скриньку із закликом анонімно повідомляти про сім’ї з двома автомобілями, аби їх конфіскували на потреби українського війська. Фото тиражують проросійські сміттярки.

"Ця інформація – вигадка кремлівської пропаганди, яка, найімовірніше «надихнулась» ухваленим законопроєктом 10449, що передбачає можливість конфіскації у військовозобов’язаного авто, якщо той має два чи більше автомобіля", - підкреслили у Центрі.

Зазначається, що член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що якщо сімейна пара володіє двома автомобілями, один з яких оформлений на чоловіка, а інший – на дружину, то конфіскувати транспортний засіб не мають права.

Щодо скриньки, то начальниця управління комунікації Головного сервісного центру МВС Катерина Самітовська спростувала її наявність в їхніх підрозділах: "Встановлювати таку скриньку не мало б жодного сенсу, адже сервісні центри МВС і так є розпорядниками реєстру транспортних засобів, які перебувають у власності громадян України. Тому збирати в громадян таку інформацію немає потреби".

Ще одним доказом фейковості поширеної фотографії є використання русизму «ящик» замість українського слова «скринька».

Нагадаємо, у мережі почала поширюватися чергова порція хибної інформації про те, що нібито "військова поліція" пропонує українським громадянам винагороду за співпрацю у виявленні тих, хто ухиляється від мобілізації.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости