Вручення повторної повістки: що треба знати про дії ТЦК. ВІДЕО

Представники ТЦК та СП мають право повторно вручити повістку, якщо військовозобов’язаний не з’явився вчасно за першою, проігнорував чи відмовився від неї. Повторне ігнорування повістки може передбачати адміністративне затримання поліцією та судовий позов від співробітників ТЦК.

Про це в етері "Еспресо" пояснила адвокатка Катерина Аніщенко.

Вона вказала на те, що у деяких випадках представники ТЦК можуть повторно направити повістку військовозобов'язаному, а саме тоді, коли:

"Вона буде належним чином оформлена і буде вважатися такою, що надіслана на адресу задекларованого місця реєстрації або проживання військовозобов'язаного", - додає адвокатка.

Разом з цим Аніщенко зауважує: після другої повістки співробітники ТЦК роблять запит до відділу поліції, щоб ті здійснили адміністративне затримання вказаної особи. У випадку, якщо цього не вдалося зробити представникам поліції, тоді ТЦК, за словами адвокатки, направлятимуть зібрані матеріали до суду для накладення штрафу та заборони керування авто:

"Якщо дільничний відділу поліції не знайшов цього військовозобов'язаного чоловіка шляхом опитування сусідів, знаходження його фізично, то надалі ці матеріали збираються, і працівники ТЦК мають право, і скоріш за все, так і будуть робити - надсилати позовні заяви до суду, з метою накладення штрафів, а також заборони керувати транспортними засобами для таких військовозобов'язаних чоловіків".

Щодо кримінальної відповідальності – Аніщенко говорить, що вона настає у випадку, коли чоловік вже пройшов ВЛК, проте не з’явився до ТЦК вже за бойовою повісткою. Ось як вона це пояснює:

"Тобто вже відбувся процес, готується наказ на їх мобілізацію, а вони не з'явилися за повісткою з речами. Тоді це б кримінальна відповідальність".

До цього моменту, як зауважує адвокатка, діятиме адміністративна відповідальність: "Саме в рамках виконання рішення суду, яке буде встановлено за результатами виконання цього рішення, виконавча служба буде їх опрацьовувати".

"Вона також має право накладати іншого роду обмеження, арешти на карткові рахунки військовозобов'язаного, з метою стягнення цих 17 тис. грн або 25 тис. грн, залежно від суми штрафу, накладеної на військовозобов'язаного рішенням суду", – додає адвокатка Катерина Аніщенко.

Нагадаємо, нещодавно в інтернеті було опубліковано відео, у якому стверджується, що у Одесі військовослужбовці затримали громадянина для примусової доставки до ТЦК та СП. Одеський обласний ТЦК та СП Facebook дав пояснення у Facebook.

Раніше повідомлялося, що Оболонський районний суд Києва призначив максимальне покарання військовозобов'язаному, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости