Українці можуть оформити відстрочку від мобілізації: як це зробити, не відвідуючи ТЦК

Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні тривають. З усім тим закон передбачає категорії громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Щоб її оформити необхідно звернутися до ТЦК та СП. Проте, є можливість зробити це дистанційно.

Як розповів адвокат Дмитро Соловйов, відповідно до пункту 58 Порядку мобілізації громадян, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 560, за наявності підстав для отримання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаний особисто подає на ім'я голови комісії ТЦК заяву та документи, які підтверджують таке право.

Проте, правозахисник підкреслив, що у жодному нормативно-правовому акті не передбачена необхідність фізичної присутності військовозобов'язаного в ТЦК під час оформлення відстрочки. Відповідно, особа може дистанційно зробити це.

Як зазначають більшість адвокатів, найпростіший спосіб "спілкуватися" дистанційно з ТЦК — поштовий зв'язок. Тобто, людина має:

Якщо ви не отримуєте зворотний зв'язок, варто звернутися до адвоката, який має повноваження на отримання інформації шляхом подання відповідного адвокатського запиту.

Такий запит за законом розглядається протягом п'яти днів, а посадові особи несуть адміністративну відповідальність за ненадання чи надання неповної інформації на адвокатський запит.

Ще на початку липня заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко заявила, що дві категорії військовозобов'язаних в Україні зможуть оформити відстрочку від мобілізації через застосунок "Резерв +". У них не буде потреби відвідувати ТЦК та СП.

За її словами, автоматичну відстрочку зможуть оформити:

  1. Студенти денної форми навчання;
  2. Батьки, які мають трьох чи більше дітей.

Це пов'язано з тим, що дані про таких осіб вже наявні у різних державних реєстрах.

Нагадаємо, у квітні президент України підписав новий закон про мобілізацію. Він набув чинності 18 травня 2024 року. Згідно з ним, оновити персональні дані українцям потрібно впродовж 60 днів – до 16 липня.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости