Мобілізація в Україні
16.07.2024 10:58

Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні тривають. З усім тим закон передбачає категорії громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Щоб її оформити необхідно звернутися до ТЦК та СП. Проте, є можливість зробити це дистанційно.

Як розповів адвокат Дмитро Соловйов, відповідно до пункту 58 Порядку мобілізації громадян, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 560, за наявності підстав для отримання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаний особисто подає на ім'я голови комісії ТЦК заяву та документи, які підтверджують таке право.

Проте, правозахисник підкреслив, що у жодному нормативно-правовому акті не передбачена необхідність фізичної присутності військовозобов'язаного в ТЦК під час оформлення відстрочки. Відповідно, особа може дистанційно зробити це.

Як зазначають більшість адвокатів, найпростіший спосіб "спілкуватися" дистанційно з ТЦК — поштовий зв'язок. Тобто, людина має:

  • зібрати необхідні для підтвердження відстрочки документи;
  • зробити копії цих документів та засвідчити їх у нотаріуса;
  • написати заяву з проханням надати відстрочку на ім'я голови комісії ТЦК, вказавши підстави. Додамо, перелік військовозобов'язаних осіб, які мають відстрочку від мобілізації, визначений ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію";
  • також варто разом із цим пакетом надіслати прохання надати довідку про таку відстрочку, щоб не виникало проблем із можливим затриманням на вулицях або щоб використовувати цю довідку для виїзду за кордон;
  • пакет документів необхідно направити на адресу ТЦК та СП рекомендованим листом з описом і зворотнім повідомленням про вручення.

Якщо ви не отримуєте зворотний зв'язок, варто звернутися до адвоката, який має повноваження на отримання інформації шляхом подання відповідного адвокатського запиту.

Такий запит за законом розглядається протягом п'яти днів, а посадові особи несуть адміністративну відповідальність за ненадання чи надання неповної інформації на адвокатський запит.

Ще на початку липня заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко заявила, що дві категорії військовозобов'язаних в Україні зможуть оформити відстрочку від мобілізації через застосунок "Резерв +". У них не буде потреби відвідувати ТЦК та СП.

За її словами, автоматичну відстрочку зможуть оформити:

  1. Студенти денної форми навчання;
  2. Батьки, які мають трьох чи більше дітей.

Це пов'язано з тим, що дані про таких осіб вже наявні у різних державних реєстрах.

Нагадаємо, у квітні президент України підписав новий закон про мобілізацію. Він набув чинності 18 травня 2024 року. Згідно з ним, оновити персональні дані українцям потрібно впродовж 60 днів – до 16 липня.