Відмова від повістки: які можуть бути наслідки

Військовозобов'язані чоловіки можуть отримувати різні повістки, наслідки відмови від яких теж різняться.

Таким чином, вид повістки має велике значення. Зокрема, є чотири види повісток, які видають з вимогою оновлення даних чи на проходження ВЛК. Також є бойові повістки (мобілізаційні розпорядження), за відмову від яких загрожує кримінальна відповідальність.

Про це розповіло адвокатське об'єднання "Бачинський та партнери".

В решті випадках мова здебільшого йде про адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Наприклад, за відмову від повістки на оновлення військово-облікових даних або у випадку отримання та ігнорування такої повістки. За це доведеться заплатити штраф в розмірі від 17 000 грн до 25 500 грн.

Незалежно від кількості відмов від повісток, за неоновлення військово-облікових даних не може бути кримінальної відповідальності, а лише адміністративна. А от в разі відмови від проходження ВЛК або ж за відмову від мобілізаційного розпорядження (бойової повістки), тоді настає кримінальна відповідальність.

При відмові від мобілізаційного розпорядження вже йде мова про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову під час мобілізації. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Тому адвокати радять чоловікам вчасно з'являтись на вимогу в ТЦК, інакше просто штрафом може не обійдеться.

Як повідомлялося раніше, оновлення даних через Резерв+ не суперечить вимогам нового закону про мобілізацію. Отже, ті, хто оновив свої дані у Резерв+, виконали свій обов'язок як громадянина. У додатку навіть з'явився спеціальний QR-код, який можна використовувати як електронний військовий квиток. Проте у окремих випадках цього може бути недостатньо і доведеться все одно йти до ТЦК.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости