Україна планує створити на Курщині військові комендатури. ВІДЕО

Президент України Володимир Зеленський провів засідання, присвячене ситуації в Курській області Росії, на якому розглянули можливість створення військових комендатур.


На нараді були присутні керівник Офісу президент Андрій Єрмак, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець. Також в онлайн-форматі приєднався головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Як зазначив глава держава, під час наради обговорили ключові питання - безпека, гуманітарна допомога, створення за необхідності військових комендатур.

"Україна захищає себе та життя своїх людей у прикордонних громадах і здійснює активні дії на російській території. Наші сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права", - наголосив Зеленський.

Як повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, українські військові з метою самооборони сформували "буферну" (санітарну) зону на території Курської області. У цій зоні повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів.

На нараді також обговорили питання щодо доступу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ООН та інших міжнародних організацій для проведення гуманітарних заходів.

Голова Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що Україна планує створити гуманітарні коридори в Курській області для евакуації цивільних осіб як у бік Росії, так і в бік України.

Слід зазначити - українське Міністерство закордонних справ підкреслило, що метою операції є не захоплення російських територій, а захист українського населення.

Нагадуємо, що з 6 серпня українські війська проводять операцію в Курській області. Міністерство оборони Росії 9 серпня вперше визнало, що бої йдуть на околицях міста Суджа. Раніше про бої в Суджанському районі повідомляли місцеві жителі, які записали звернення до Володимира Путіна з проханням про допомогу. В Курській області був оголошений режим надзвичайної ситуації спочатку регіонального, а з 9 серпня — і федерального масштабу.

Військові кореспонденти припускають, що метою ЗСУ може стати Курська атомна станція, і Росія втратить одне з найбільших джерел енергії. Курську АЕС вже готують до можливої атаки.

В Росії введено режим контртерористичної операції (КТО) в Курській, Брянській і Бєлгородській областях «у зв’язку з підвищенням рівня диверсійно-терористичних загроз з боку України». У зв’язку з режимом КТО в трьох регіонах Росії приймаються додаткові заходи для забезпечення безпеки, підтримання правопорядку та посилення захисту об'єктів.

Диктатор РФ Володимир Путін намагається показати себе компетентним щодо ситуації в Курській області і перекласти відповідальність за вторгнення ЗСУ на інших російських представників влади і військових.

Українська Курська кампанія є ключовим моментом у війні з Росією, що здатен змінити її траєкторію. Україна за тиждень взяла під контроль таку ж саму територію, як Росія, за оцінками Інституту вивчення війни, окупувала за весь 2024 рік.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости