Коли буде Різдво Пресвятої Богородиці у 2024 році: нова дата святкування

З вересня минулого року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тож більшість великих свят тепер святкуємо на 13 днів раніше. Різдво Пресвятої Богородиці вже у 2023 році відзначалося 8 вересня, і ця дата зберігалася цього року, передає ТСН.

Свято також називають Другою Пречистою. Віряни вважають, що цього дня народилася Діва Марія, яка стала матір'ю Ісуса Христа. Раніше Різдво Пресвятої Богородиці святкували 21 вересня, але після переходу на новоюліанський календар дата змінилася на 8 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці: історія

Цей день присвячений народженню Діви Марії в праведних батьків Іоакима (царський рід) та Анни (архієрейський рід). Сталося це в Назареті. Вони довгий час не мали дітей, а тому постійно молилися Богу, щоб той послав їм дитину. Вони навіть пообіцяли віддати її Його служінню. Врешті їхнє бажання здійснилося, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією. Саме таке ім'я назвали ангели подружжю, коли розповіли про щасливу звістку.

Свято встановили ще в IV столітті. Тоді княгиня Ольга побудувала на честь Діви Марії храм. Це день, який є символом початку спасіння людства через велику таємницю боговтілення. Різдво Пресвятої Богородиці вважається радісним і світлим святом, адже Господь подарував жінку, яка стала об'єктом молитов, принесла в світ мудрість і милосердя.

Звичаї та традиції свята Різдва Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста) — це суто жіноче свято з цікавими традиціями. Вранці жінки вмивалися джерельною водою, щоб зберегти молодість і красу, а дітей обливали холодною водою для здоров'я протягом року.

Під час богослужіння молилися до Діви Марії про допомогу. Якщо не було можливості відвідати храм, молитву читали вдома. Вагітні жінки просили про легкі пологи та здоров'я немовляти, а бездітні чекали на вагітність.

Після обіду вся родина збиралася за святковим столом. На ньому подавали рибу, м'ясо, борщ, голубці, вареники та сезонні фрукти і овочі.

Цей день також знаменував закінчення збирання урожаю, тому після свята починали сватати дівчат.

Раніше повідомлялося, що Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні. Також ми писали, що Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні.

Раніше повідомлялося, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається. В УПЦ не переходили на новий календар та святкують дати так, як і раніше.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости