церква
20.08.2024 13:08

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні. Про це повідомив депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. "За" проголосували 265 депутатів.

"Ще два роки тому подавав петицію на сайті Президента, тоді ми зібрали 25 тисяч голосів за добу. Нарешті закон прийнятий!", - зазначив він.

Законопроєкт передбачає:

▪️ обмеження для релігійних організацій на зв'язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється; ▪️ визначення того, що саме вважається такими зв'язками;

▪️ строк, протягом якого українські організації повинні позбутися цих зв'язків;

▪️ порядок державного нагляду за дотриманням цього вимогу;

▪️ повноваження для взаємодії державних органів з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк додав, що закон набирає чинності через 30 днів після його публікації. Однак громади УПЦ МП матимуть дев'ять місяців для розірвання зв'язків з РПЦ.

Нагадаємо, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні.

Раніше повідомлялося, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається.