У Мелітополі почався призов до російської армії: що загрожує українцям і як уникнути покарання

Путін підписав указ про осінній призов громадян РФ на військову службу. Це означає, що з 1 жовтня жителі Мелітополя Запорізької області віком від 18 до 30 років почнуть отримувати повістки.

Незважаючи на обіцяний мораторій, уже навесні в Мелітополі було оголошено перший призов на строкову службу. Після відповідного указу Путіна, розпорядження видав так званий губернатор Є.Балицький.

Військкомати, які заздалегідь підготували списки, почали розсилати повістки.

У період із 1 жовтня до 31 грудня 2024 року на військову службу збираються відправити 133 тисячі росіян у віці від 18 до 30 років, які не перебувають у запасі і підлягають призову.

Медичні та призовні комісії в різних населених пунктах району відбудуться в період з 8 по 15 жовтня. Уже сформовано основний і дублюючий склад лікарів-фахівців, які будуть залучені для медичного огляду призовників.

Призову на військову службу підлягають чоловіки віком від 18 до 30 років. Молоді люди, яким 27 і більше років виповнилося у 2023-му, призову цього року не підлягають.

Під осінній призов не підпадають:

При цьому деякі категорії росіян мають право на звільнення від призову. Це означає, що вони на законних підставах можуть піти служити або не піти. Це:

Право на відстрочку мають:

Після вручення повістки (тобто після семи днів після її публікації) призовник зобов'язаний з'явитися у військкомат.

Можуть бути винятки через:

З дня вручення повістки призовник не зможе виїхати з Росії. Заборона діятиме, поки він не прийде до військкомату або не пояснить свою відсутність однією з поважних причин.

Крім того, ухильникам загрожує кримінальна відповідальність:

Також оштрафувати можуть за те, що призовник не повідомив військкомат про зміну сімейного стану, про переїзд на нове місце проживання, про зміну місця роботи або навчання. За ухилення від медкомісії теж доведеться заплатити, як і за виїзд з місця проживання на термін понад три місяці.

Нагадаємо, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що Україні може знадобитися зменшити призовний вік у разі мобілізації з боку Росії.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости