Мовних інспекторів у Івано-Франківську не буде: причина

В Івано-Франківську не буде мовних інспекторів через відсутність фінансування. Про це повідомив заступник міського голови Віталій Федорів, пишуть «Українські новини».

Небажання працювати на волонтерських засадах

З'ясувалося, що бажаючих працювати мовними інспекторами на волонтерських засадах не знайшлося, а виділяти кошти з бюджету на їхню діяльність не планувалося.

Відсутність регулюючих положень

Станом на 20 вересня 2024 року, патрулі так і не почали функціонувати, оскільки міський бюджет не передбачає фінансування для їхньої роботи.

Крім того, виконавчий комітет міської ради не розробляв та не затверджував положення щодо роботи мовних інспекторів.

Попередні заяви мера

Раніше міський голова Руслан Марцінків казав, що вже були бажаючі на ці посади.

З його слів, мовним інспектором може бути будь-хто. Інспектори робитимуть зауваження людям, які розмовлятимуть в публічному просторі російською.

"Вони будуть казати: "Якщо вам важко говорити українською мовою, то ось є онлайн-курси, є звичайні курси української мови, пройдіть навчання і вам буде легше спілкуватися українською мовою". Хоча це дуже дивно звучить: в українській державі та в Україні навчати українців української мови", — розповів Марцінків.

Тоді він зазначив, що положення щодо діяльності мовних інспекторів на виконавчому комітеті ще не затвердили, проте майже пів сотні людей зголосилися ними бути.

За його словами, в Івано-Франківську стало більше чути російську мову. Тож міський голова вважає, що "треба в розумних межах більш агресивно проводити українізацію".

Раніше повідомлялося, що до Дня української писемності та мови проведуть Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цього року він відбудеться у п'ятницю, 25 жовтня, — до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости