Радіодиктант
15:01

Щороку до Дня української писемності та мови організовують Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.Цього року він відбудеться у п'ятницю, 25 жовтня, — до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня, інформує Суспільне.

Радіодиктант буде транслюватися на всіх платформах Суспільного: телебаченні, радіо та в цифровому форматі.

Традиційно найбільш активними учасниками флешмобу є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів. Однак щороку радіодиктант пишуть люди різного віку та з найрізноманітніших професій.

На даний момент ще не відомо, хто цьогоріч підготує текст для радіодиктанту і хто його читатиме в прямому ефірі.

Радіодиктант минулого року

Минулого року авторкою тексту радіодиктанту була письменниця й перекладачка, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав його актор і театральний режисер Олексій Гнатковський.

До Радіодиктанту національної єдності 2023 долучилися понад пів мільйона людей на платформах Суспільного. Близько 20 тисяч листів надійшло на перевірку, а переможцями стали семеро людей.

Ідея радіодиктанту з'явилася 23 роки тому, коли у 2000 році команда «Українського радіо» започаткувала його з метою об'єднати всіх українців. Завдяки радійній трансляції та доступу до інтернету до радіодиктанту змогли приєднатися люди з будь-яких куточків світу.

Раніше повідомлялося, що у Верховній Раді подають законопроєкт, який може зобов’язати учнів та вчителів спілкуватися українською мовою на території школи не лише під час уроків.

Нагадаємо, 17 липня набрав чинності пункт закону про медіа, який посилює вимоги щодо використання державної мови в ефірах українськомовних програм.

Зазначимо, що Верховна Рада запровадила у законодавстві про національній меншини постійне обмеження для російської мови. Мови меншин можна буде використовувати в політичній рекламі, приватних школах та університетах, класах нацменшин, медіа дозволяється використання мов ЄС та нацменшин, проте це не стосуватиметься мови країни-агресора – російської.

Раніше повідомлялося, що у німецькій землі Гессен українська мова стане другою іноземною в школах.