Штурм Свято-Михайлівського собору в Черкасах: поліція почала розслідування. ВІДЕО

Черкаська поліція розпочала кримінальне провадження через інцидент, що стався навколо Свято-Михайлівського собору за участі прихильників УПЦ МП. Подія привернула значну увагу громадськості та викликала хвилю обговорень у соціальних мережах.

Інцидент біля храму

Зранку 17 жовтня віряни двох церковних громад, Православної церкви України (ПЦУ) та Української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП), вступили в конфлікт біля Свято-Михайлівського собору, що в центрі Черкас. Причиною зіткнення стало повідомлення про те, що найбільший православний храм України перейшов до ПЦУ.

Напад на храм

Після оголошення про перехід собору в підпорядкування ПЦУ, прихильники УПЦ МП почали штурм храму. Очевидці та відеозаписи з місця події свідчили про те, що віряни зламали вхідні ворота, прорвались на територію собору й почали виганяти капеланів ПЦУ та представників громади. Під час інциденту також використовували сльозогінний газ, внаслідок чого кілька громадян зазнали тілесних ушкоджень.

Реакція поліції

Поліція негайно прибула на місце події та розпочала опитування учасників конфлікту. За словами правоохоронців, було зафіксовано хуліганські дії всередині храму. Вже найближчим часом слідчі Черкаського районного управління поліції зібрали відеоматеріали та свідчення очевидців.

Кримінальне провадження

Під процесуальним керівництвом Черкаської окружної прокуратури відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу України («Хуліганство»). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Наразі слідчі дії тривають, поліція продовжує встановлювати всі обставини інциденту.

Заклики до захисту храму

Після початку конфлікту військовий священик СУВД ПЦУ Володимир Рідний закликав українців приїхати до собору та захищати його, порівнявши цю подію із захистом рідної землі. Цей заклик привернув увагу громадськості, і на місце події почали прибувати не тільки прихильники ПЦУ, але й представники різних громадських організацій.

Інцидент у Черкасах залишається резонансною подією, яка продовжує обговорюватися в українському суспільстві. Поліція і прокуратура продовжують розслідування, і від подальших дій залежить, яким буде юридичний підсумок цього конфлікту.

Раніше повідомлялося, що Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій підтримала заборону УПЦ МП в Україні. Також ми писали, що Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про заборону російської церкви в Україні.

Також зазначалося, що в УПЦ вже не моляться за патріарха Кирила та запевняють, що не хочуть навіть згадувати про московський патріархат. УПЦ багато робить для українських захисників, зокрема регулярно відправляє на фронт якусь допомогу. УПЦ моляться за перемогу та незалежність України та згадують у молитвах митрополита Онуфрія.

До 24 лютого 2022 року в УПЦ була традиція, яка залишалася з радянських часів – у молитвах священники згадували російського патріарха Кирила. Але після повномасштабного вторгнення РФ у всій УПЦ це більше не відбувається. В УПЦ не переходили на новий календар та святкують дати так, як і раніше.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости