На наступному тижні Україна має востаннє перейти на зимовий час

В ніч на 27 жовтня українці востаннє переведуть стрілки годинників на зимовий час, який надалі вже не змінюватиметься. Це означає, що традиційна практика переходу на літній та зимовий час в Україні завершиться, пише sud.ua.

Законодавчі зміни

Нагадаємо, що 16 липня Верховна Рада ухвалила законопроект № 4201 про обчислення часу в Україні. Відтепер годинники не переводитимуться, що є значним кроком до стабільності у вимірюванні часу.

Здоров'я населення під захистом

Ініціатива спрямована на захист здоров’я населення. Багато науковців та лікарів вважають, що переведення годинників негативно впливає на здоров'я громадян, викликаючи погіршення самопочуття та підвищуючи ризик загострення хронічних захворювань.

Вплив на біологічні ритми

Такі «сезонні часові стрибки» впливають на біологічні ритми людини, що може призводити до фізіологічного та психологічного дискомфорту. Вчені пов'язують ці зміни з проблемами в серцево-судинній та імунній системах, адже вони переривають біологічні цикли.

Київський час закріплюється

Таким чином, 27 жовтня о 4-й годині ранку українці мають перевести стрілки годинника на одну годину назад, автоматично збільшивши добу на годину. На території України буде закріплено єдиний київський час – UTC+2.

Чи потрібно переводити годинник в телефоні?

У більшості випадків, насправді, нічого робити не потрібно — сучасні девайси (смартфони, ноутбуки й комп'ютери) автоматично синхронізуються із мережею й переходять на новий час самостійно. Тобто вручну змінювати час на смартфоні не потрібно.

Також, якщо у користувача виставлений будильник, він продовжить дзвонити у вказаний час.

Які країни не переводять годинники?

Чи переходити зі стандартного (зимового) часу на літній кожна країна вирішує сама.

Станом на 2024 рік трохи більше 70 країн світу двічі на рік переводять годинники.

У Європейському Союзі з 2021 року кожна країна отримала право самостійно вирішувати — змінювати час або ні. Більшість держав досі дотримуються переведення годинників.

В Європі 49 країн використовують літній час.

Переводять годинники: Іспанія, Італія, Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Велика Британія, Ірландія, Ватикан, Гібралтар, Данія, Косово, Люксембург, Ліхтенштейн, Македонія, Мальта, Монако, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція, Аландські острови, Болгарія, Греція, Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Румунія, Фінляндія тощо.

Серед інших країн, які змінюють час на території всієї країни або частково: США, Мексика, Канада, Ізраїль, Ліван, Палестина, Єгипет, Ґренландія, Сен-П'єр і Мікелон, Багамські острови, Гаїті, Куба, Чилі, Парагвай, Єгипет, Марокко, Австралія.

Проте є держави, які відмовилися від переведення годинників: це Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Туреччина, Ісландія, росія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан, Вірменія, Азербайджан.

Якою буде різниця у часі між Україною і іншими країнами

Відтепер взимку (з жовтня по березень) різниця із київським часом в інших країнах буде такою:

У Японії — +7 годин;
у Грузії, Туреччині та москві — +1 година;
у Молдові, Румунії, Естонії — той самий час;
у більшості країн Європи (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Німеччині, Іспанії, Норвегії) — мінус 1 година;
у Великій Британії та Ірландії — мінус 2 години;
у Вашингтоні (США) — мінус 7 годин.
Влітку (з березня по жовтень) різниця із київським часом в інших країнах буде такою:

у Японії — +7 годин;
у Грузії — +2 години;
у Туреччині та москві — +1 година;
у Молдові, Румунії, Естонії — +1 година;
у Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Німеччині, Іспанії й Норвегії — той самий час.
у Великій Британії та Ірландії — мінус 1 година;
у Вашингтоні (США) — мінус 6 годин.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости