Годинник
16.07.2024 15:23

Верховна Рада ухвалила законопроект №4201, який скасовує переведення годинників на літній час в Україні. Замість цього, в країні буде зафіксовано зимовий час.

Голосування

Прихильники ініціативи наголошують, що відмова від переходу на літній час спрямована на:

захист здоров'я населення - оскільки на думку низки науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника може негативно впливати на самопочуття громадян у період адаптації до "літнього" та "зимового" часу
підвищення працездатності населення;

забезпечення захисту територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України - шляхом встановлення й закріплення на всій без виключення території держави єдиного київського часу;

сприяння євроінтеграційним прагненням України.

Отже, після схвалення законопроекту, обчислення часу на території всієї України здійснюватиметься за "єдиним" київським часом - другим часовим поясом у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Тобто сезонного переходу часу на території України більше не здійснюватимуть.

У прикінцевих положеннях документа уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Виходячи з цього, на літній час Україна більше не переходитиме.

Так, в останню неділю жовтня 2024 року (27 жовтня) українцям доведеться востаннє перевести стрілки годинників на зимовий час - на годину назад. Після цього, у 2025 році, на літній час переходити вже буде не потрібно.

Зазначимо, переведення годинників на зимовий і літній час може негативно вплинути на здоров'я, оскільки порушує біоритми організму. Це може спричинити проблеми зі сном, стрес і зниження загального самопочуття. Часті зміни часу можуть призвести до розладу циркадних ритмів, що вплине на якість життя та здоров'я.

Нагадаємо, українцям розповіли, що робити під час інсульту.