Вручать повістки з 1 листопада: названо професії з якими мобілізують в першу чергу

Відстрочка від мобілізації для педагогів – це не безстрокова перепустка. Актуальним питанням залишається: кого саме з освітян можуть мобілізувати в найближчий час?

Від мобілізації звільнені науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, які мають наукові ступені, а також викладачі фахових коледжів, професійно-технічних училищ та шкіл.

Для того, щоб мати право на відстрочку від мобілізації, педагогічні працівники повинні працювати в освітньому закладі на основному місці роботи та мати робоче навантаження не менше 0,75 ставки. Це означає, що підробіток у школі або робота на менше навантаження не дають права на відстрочку. Така норма була закріплена у новому законі про мобілізацію, який Верховна Рада ухвалила цього року.

Важливо розуміти, що право на відстрочку від мобілізації мають не всі працівники освіти. Тільки наукові та науково-педагогічні працівники можуть розраховувати на таку можливість. Інший технічний персонал, такий як лаборанти, методисти та бібліотекарі, не підпадає під цю категорію.

Для оформлення відстрочки від мобілізації освітянам необхідно:

При цьому усі документи мають бути оформлені належним чином та подані до ТЦК у встановлені терміни.

Нагадаємо, в Україні військовозобов'язаними є лише деякі категорії жінок, однак у разі загострення бойових дій може виникнути потреба в загальній мобілізації українців обох статей.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости