ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу

Національна асоціація адвокатів України готує методичні рекомендації для адвокатів щодо захисту їхніх професійних прав у випадках посягань з боку представників державних органів, зокрема територіальних центрів комплектування (ТЦК), під час надання правової допомоги клієнтам. Про це повідомили у НААУ.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підписала розпорядження про утворення робочої групи з членів Ради адвокатів України, яка вивчить наявні матеріали, проаналізує законодавство та розробить відповідний алгоритм. Також голова НААУ звернулася до голів рад адвокатів регіонів з проханням розглянути це питання на засіданнях рад та подати відповідні пропозиції.

Адвокати наголошують на фактах посягань на їхні професійні права, зокрема на випадки затримання та утиску під час надання юридичної допомоги. За останнім часом такі випадки мали місце в різних регіонах України.

Одне з останніх порушень було вчинено 3 травня в Одеській області, коли адвоката, що брав участь у слідчій дії, після погроз з боку представника правоохоронного органу затримали та силоміць доставили до ТЦК. Адвокати інформують і про інші випадки цинічного та грубого втручання в їхню професійну діяльність безпосередньо під час надання правничої допомоги клієнтам. НААУ відомо про такі випадки на Харківщині, Миколаївщині, Закарпатті, Чернігівщині, Чернівеччині та Одещині. У зв’язку із цим було підготовлено та направлено суб’єктам законодавчої ініціативи проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за перешкоджання праву особи на захист».

Методичні рекомендації для адвокатів будуть містити поради щодо фіксації технічними засобами відеозапису порушень їхніх прав та дій для подальшого захисту, такі як повідомлення на гарячі лінії, підготовка заяв до правоохоронних органів та контроль з боку органів адвокатського самоврядування.

Порушення прав адвокатів під час виконання ними своїх обов'язків не може бути виправдане жодними обставинами. Конституція надає кожному право на професійну правову допомогу і визнає незалежність інституту адвокатури.

Зазначимо, сьогодні, 9 травня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення. Документ підвищує штрафи для ухилянтів.

Раніше повідомлялося, що 7 травня у Закарпатській області працівники місцевого ТЦК затримали футболіста Миколу Сираша з ФК «Хуст» прямо на вокзалі та доставили до військкомату. За повідомленням самого клубу, зв'язок з гравцем наразі відсутній.

Нагадаємо, на території Криворізького Саксаганського територіального центру комплектування ТЦК та соціальної підтримки, 5 травня, на Великдень, внаслідок раптового різкого погіршення стану помер військовозобов'язаний.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости