ТЦК
09.05.2024 12:16

Сьогодні, 9 травня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення. Документ підвищує штрафи для ухилянтів. Про це у Telegram повідомила нардепка Ірина Геращенко.

256 депутатів з усіх фракцій підтримали вцілому законопроєкт про адміністративні правопорушення та КК щодо посилення відповідальності за військові правопорушення № 10379.

Документ передбачає:
⁃ нові статті щодо відповідальності про порушення військового обліку;
⁃ збільшено строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання.
⁃ введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років), які перевищують стандарти навіть кримінального законодавства.

Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8500 гривень (порівняно зі 510 гривень раніше), а максимальна - 204 000 гривень (порівняно зі 8500 гривень раніше).

Відповідно до ст. 263 за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації в період воєнного стану поліція може затримати на строк до трьох годин для складання протоколу. А у випадках, необхідних для встановлення особи та/або з'ясування обставин порушення - до трьох діб.

Тепер санкції за порушення військового обліку жорсткіші, ніж за деякі військові правопорушення – наприклад, за дезертирство.

До ІІ читання було пом'якшено деякі статті, зокрема стосовно адміністративних стягнень. Наприклад, за порушення правил військового обліку штрафи тепер становлять 200-300 мінімумів, а за порушення законодавства про оборону і мобілізацію - 300-500 мінімумів.

Законопроект може призвести до блокування рахунків і майна, оскільки суми штрафів можуть бути занадто великими для громадян.

ТЦК без суду. Ухилянтів штрафуватимуть заочно?

Як зазначає РБК-Україна, стають можливими так звані заочні штрафи за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації. Бо тепер необов'язково складати протокол, на підставі якого виноситься ухвала про штраф.

Наразі ТЦК оформлює протокол про притягнення до адміністративної відповідальності, який спрямовується до суду. І вже суд вирішує питання щодо накладення штрафу. Причому під час складання протоколу обов'язкова присутність військовозобов'язаного. Він має ознайомитись зі своїми правами, підписати документ чи відмовитися від підпису.

Наразі ж стаття 258 КУпАП доповнюється нормою про те, що протокол за ст. 210 і 210-1 не складається, якщо порушення скоєно в особливий період і якщо особа не з'явилася в ТЦК без поважних причин або не повідомила причину неприбуття за повісткою.

При цьому є застереження, що військовозобов'язаний має бути належним чином повідомлений про дату, час та місце виклику. А ще підтвердження про належний виклик має бути у ТЦК.

Таким чином, якщо особа не оновила свої дані, не повідомила про зміну особистих даних (сімейний стан, стан здоров'я тощо), не з'явилася за повісткою, то військкомат виносить ухвалу про штраф без протоколу. Водночас у ТЦК мають бути підтверджуючі документи, які саме - у законопроекті не вказано.

Нагадаємо, Закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня.

Кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації настає, коли військовозобов'язаний не має права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний придатним до служби та отримав "бойову повістку", але не з'явився без поважної причини.

Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Усі чоловіки, громадяни України, віком з 18 до 60 років мають прийти до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, щоб оновити свої військово-облікові дані протягом 60 днів з моменту набрання законом чинності та повідомити: адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти
інші персональні дані.

Зазначимо, що адвокат Олег Леонтьєв в ефірі Українського радіо, попередив, що медогляд щодо придатності до військової служби без результатів аналізів та інших обстежень суперечить Положенню про військово-лікарську експертизу.

Нагадаємо, Законом не визначено місць, де можна вручати повістки, а де це робити заборонено. Тому вручити їх можуть як за місцем проживання військовозобов'язаного, так і за місцем навчання, роботи, на вулиці, у громадських місцях, на блокпостах тощо.

Раніше повідомлялося, що на території Криворізького Саксаганського територіального центру комплектування ТЦК та соціальної підтримки, 5 травня, на Великдень, внаслідок раптового різкого погіршення стану помер військовозобов'язаний. У ТЦК зазначили, що різке погіршення здоров’я загиблого супроводжувалось ознаками епілептичного нападу. Чоловіку одразу викликали швидку допомогу й надавали домедичну допомогу до прибуття лікарів. Прокуратура відкрила кримінальне провадження. За попередніми результатами розтину чоловіка, який помер у ТЦК, причиною смерті могло стати випадкове отруєння невідомою хімічною речовиною.